2024.03.03., vasárnap - KornéliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

25 éves a zalaegerszegi Lokálpatrióta Klub

2024. február 09. péntek, 19:55
Szerző: Bánfi Kati
Az idén lesz 25 éves a Lokálpatrióta Klub, mely az Együtt Zalaegerszegért Egyesület „fíliájaként” jött létre. Iványi Ildikó kapta a feladatot a klub tematikájának és gyakorlati tevékenységének a felépítéséhez. Jó választás volt a személye, hiszen azóta is virágzik és sok értéket teremt ez a bárki számára nyitott közösség.

Változatos témákkal foglalkoznak Iványi Ildikó vezetésével

A találkozók helyszíne az elmúlt évek alatt többször változott. A legutóbbi, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár állandósulni látszik e téren. 

A fotók a klub naplójában találhatók

- A TIT-ben volt annak idején egy Értelmiségi Klub. Nagyon tetszett az nekem. Jó előadások voltak egy kis kávé mellett, Lázár Tibor szervezésében. Aztán sajnos megszűnt. Ilyesmit szerettem volna létrehozni, de nemcsak az értelmiségieknek. A témát pedig csak Egerszegre és a város híresebb lokálpatriótáira szűkítettem. Akikre büszkék lehetünk – idézi fel a kezdeteket Iványi Ildikó, miközben a programokról készült két termetes naplót lapozgatjuk. – Értékes ez a napló, sok helyi híres ember írt bele, sajnos sokan már nem élnek közülük. 

- Hogyan épültek fel a találkozók?

- Sorra vettük a kulturális értékeket. Először Zalaegerszeg történetét és építészetét dr. Németh József segítségével. Más alkalommal „Régi Zalaegerszeg” címmel idéztük fel a múltat. Aztán a művészeket, művészeti csoportokat, a kereskedőket és iparosokat hívtuk vendégül. Bemutatkozási lehetőséget kaptak a helyi intézmények, így a bíróság, a levéltár, a zeneiskola, a kórház, de meséltek élményeikről a világjáró egerszegiek is. Meghívtunk híres embereket Zalaegerszeghez kapcsolódó munkájuk alkalmával, például Eperjes Károlyt, Gábor Miklós lányát, Júliát, Verebes Istvánt. Utóbbi hamarosan újra vendégünk lesz. Dús László festőművész is járt nálunk – tette hozzá Ildikó. – A levéltárosok, muzeológusok állandó partnereim ebben a klubban. Többször volt vendégem Őryné dr. Bilkei Irén, aki a középkorba is elkalauzolt minket. Kétszer is járt nálunk a közelmúltban, 102 éves korában elhunyt Ódry Lajos, a katonazenekar alapítója, egykori karnagya. De beszéltünk az utcanevekről is, és aláírásgyűjtést kezdeményeztünk az egykori ruhagyár épületének megmaradása érdekében. A tudósok sem maradtak ki, Izsák Imre alakját a testvére, dr. Izsák János idézte fel. Emellett volt több könyvbemutatónk is. A városban elsőként, 2012-ben emlékeztünk meg Mindszenty bíborosról, és az egyházak képviselői is jártak a klubban, de meghívtunk híres helyi sportolókat is a hosszú évek alatt.

- Honnét vetted a témaötleteket, melyeket most nem is lehet mind felsorolni.

- Ismerem a város kulturális életét, nagy az ismeretségi köröm, meg eljárok sokféle rendezvényre, előadásra. 

A felvétel szintén a klub naplójában található

- A vendégkört hogyan éred el?

- Több helyen meghirdetjük a programokat, ebben nagy segítség a helyi média. Büszkén mondhatom, amit az aláírások is igazolnak, hogy nagy érdeklődés van a klub iránt. Nyitottak vagyunk, az jön, akit az adott téma érdekel. Nyári szünetet tartunk, de szeptembertől májusig havonta találkozunk. Tagdíj nincs, de vannak törzstagok, akik akár 20 éve ott ülnek a programjainkon. 

„Kitalálta, megszervezte és életben is tartja” olvasható Iványi Ildikó méltatása is az egyik naplóban dr. Németh Józseftől. A szép fotók, érdekes bejegyzések a 20. évfordulón kiérdemelt elismerő oklevél átadását is rögzítik, melyet Balaicz Zoltán polgármester adományozott a helyi értékek megőrzése és a lokális összetartás, a helyi kulturális élet, ismeretterjesztés terén nyújtó kitartó munkáért. Ehhez Iványi Ildikó még hozzáteszi:

- Szívesen foglalkozom ezzel a klubbal. Szeretek beszélgetni, másokon keresztül ismertetni meg a várost. Jó érzéssel tölt ez el. Amíg erőm van hozzá, folytatom. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK