2021.09.23., csütörtök - TeklaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Húszéves a Lokálpatrióta Klub

2019. december 19. csütörtök, 18:39
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Huszadik születésnapját ünnepelte a Lokálpatrióta Klub. A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban rendezett eseményen sok olyan közismert személyiség vett részt, akik korábban vendégei, előadói voltak a szervezet estjeinek.

 A versekkel, dalokkal színesített jubileumi ünnepségen részt vett többek között Balaicz Zoltán polgármester, aki egy elismerő oklevelet is adományozott a népszerű klubnak. A rendezvényen Iványi Ildikó, a klub vezetője elevenítette fel az elmúlt húsz esztendő legemlékezetesebb mozzanatait. Mint azt elöljáróban elmondta: ők nem egyesületként, hanem egyszerű klubként működnek. Annál is inkább, mert annak idején épp az Együtt Zalaegerszegért Egyesület (EZE) égisze alatt kezdett el működni a klub; afféle kulturális szekcióként. Ennek menedzselésére kérte fel az egyesület akkori vezetése Iványi Ildikót.

Minden Zalaegerszegről szól

A klub 1999. december 1-én jött létre hivatalosan, mégpedig a Kosztolányi kávéházban (mely a Kosztolányi úton működött, végül többszöri név és profilváltás után megszűnt). Az első években itt tartották összejöveteleiket, majd az Arany Bárány szálloda alatti presszóba, később a Balaton Szállóba, annak megszűnése után pedig a Göcseji Múzeumban költöztek. A múzeum felújítása miatt az utóbbi időben a könyvtár lett a társaság otthona.

A klubvezető hozzátette: már az alakuláskor az volt a cél, hogy az estek Zalaegerszegről, vagyis az itt élő és dolgozó közéleti, vagy alkotó emberekről, sikereket elért helybéliekről szóljanak. Így nem csoda, hogy a két évtized alatt a város apraja és nagyja megfordult már a vendégek sorában. Sokan a mostani ünnepségen is részt vettek. A klub másik jellemzője a nyitottság; minden érdeklődőt szeretettel várnak az összejövetelekre.

A Lokálpatrióta Klub eseményeiről már a kezdeti időktől fogva egy napló is tudósít. Iványi Ildikó ennek alapján mutatta be a legemlékezetesebb pillanatokat. Építészeti, városképi témák, helytörténeti érdekességek éppúgy terítékre kerültek, mint a képzőművészet, a zene, az egészségügy, a sport vagy a város nagyobb művészeti együtteseinek mindennapjai és sikerei. Felsorolni is nehéz, hogy hány vendége volt a klub estjeinek, akik vagy előadást tartottak egy-egy témában, vagy Iványi Ildikó beszélgetett velük kötetlenebb formában.

A születésnapi ünnepségen az egykori szereplők közül többen is felszólaltak, így Bérces Edit ultramaratoni futó, dr. Szigethy István ügyvéd, volt országgyűlési képviselő, Németh János keramikusművész, dr. Gyimesi Endre egykori polgármester, Matyovszky Márta pszichológus és Pozsik Lajos tanár. A klubot és annak vezetőjét köszöntötte dr. Kocsis Gyula, az EZE elnöke is.

Az est pezsgős koccintással, és baráti beszélgetéssel zárult.
 

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK