2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

35 éves a szív- és érbetegek egyesülete

2023. szeptember 21. csütörtök, 14:35
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Jubileumi ünnepséget tartott a Zalaegerszegi Szív- és Érbeteg Egyesület 35 éves fennállásuk apropóján. A programnak a Városi Hangverseny és Kiállítóterem adott otthont.

Lelki támaszt is biztosít a közösségi élet

Dr. Zörényi István kardiológus főorvos vezetésével 1988-ban Egészségvédő Klub alakult. Ebből nőtte ki magát a 2002-ben már kiemelt közhasznú szervezetként működő Zalaegerszegi Szív-és Érbeteg Egyesület, melynek a nevezett főorvos alapító tagja volt. Státuszát 10 évvel ezelőtt dr. Németh Barnabás kardiológus vette át. A kitűzött célok és feladatok azonban maradtak a régiek, vagyis egészségügyi felvilágosítás, az egészséges táplálkozás és a mozgás népszerűsítése, a rizikótényezők szűrése, a lelki egyensúly fenntartása.

Mindegyik tényezőt, de különösen a lelki támaszt tudja biztosítani a közösségi élet, a sorstársi empátia. A felvilágosítást a rendszeres előadások segítik, mozgásban pedig nincs hiány, ezt bizonyította az egyesületi aktív életet demonstráló fotóválogatás. 

A jubileumi ünnepségnek számos támogatója akadt, akik tiszteletüket tették az ünnepségen. A fővédnökséget Balaicz Zoltán polgármester vállalta, aki ünnepi köszöntője végén elismerő oklevelet adott át a jubiláló egyesületnek. Szintén köszöntő oklevelet adott át dr. Kocsis Gyula, az Életet az Éveknek Szövetség zalai szervezetének elnöke. Szót kapott a támogató-védnök részről dr. med. habil. Gasztonyi Beáta PhD. a megyei kórház főigazgatója, valamint dr. Sifter Rózsa főispán. Mindketten a megelőzés fontosságáról beszéltek. 

- A szív- és érrendszeri betegségek a magyarországi halálozási statisztika elején állnak, ezért fontos a prevenció. Ma nagyon könnyű üzeneteket küldeni a nap 24 órájában, akár a Föld távoli pontjára is. Ennek ellenére az egészséges életmód fontossága továbbra sem jut el igazán az emberekhez. Ezért fontos a személyes meggyőzés, az odafigyelő gondoskodás – mondta többek között Sifter Rózsa. 

Az egyesület történetét dr. Németh Barnabás vázolta, míg dr. Lupkovics Géza, PhD. kardiológus főorvos, a megyei kórház orvos-igazgatója a szív egészségének megőrzéséről tartott rövid előadást. Többek között elmondta, az infarktus utáni halálozásokban döntő szerepe van, ha nem változtatnak a betegek addigi életmódjukon, nem szedik rendszeresen az előírt gyógyszereket. A doktor megjegyezte, hatékonyabb, ha a sorstársak mondják el az információkat, ezért is fontos ennek az egyesületnek a léte. 

Az ünnepség része volt a szervezet tisztségviselőinek elismerése emlékplakettel. Kiemelten köszöntötték a leköszönő alelnököt, Halász Vincénét, akinek helyére a rendezvény háziasszonya, Vidovicsné Bene Erzsébet került. 

A rendezvényt záró kulturális blokkban többek között fellépett az egyesület dalköre is. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK