2024.05.20., hétfő - Bernát, FelíciaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

45 éves a Nyugdíjas Pedagógus Egyesület

2021. november 18. csütörtök, 18:54
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Kéthetente találkoznak, kirándulnak, képzik magukat, kézműveskednek, jótékonykodnak és főleg tartják a kapcsolatot, a közösséghez tartozással is őrzik aktivitásukat. 1976-ban Szeglet Lajos (aki jelen volt a rendezvényen), ötlete nyomán indult útjára a ma már 45 éves történet, mely sok szép élménnyel gazdagította a pedagógusok életét.

Jó ügyek érdekében is összefognak

Kezdetben csak a Kilián-iskola (ma Liszt-iskola) pedagógusai alkották a klubot, Szeglet Lajos kezdeményezésére. A kirándulások alkalmával azonban másokat is invitálták maguk közé, így kezdett terjedni a kör, s nőtte ki magát az egész várost átfogó Nyugdíjas Pedagógus Egyesületté. 1996-tól Oroszy Zoltán vezetése idején aztán nem pedagógusok is (hozzátartozók, ismerősök) is csatlakozhattak a tagsághoz. Az egyesületet 2012 óta Iványi Ildikó szervezi, vezeti. Rövid visszaemlékezéssel köszöntötte az ünneplő tagokat a jubileum tiszteletére rendezett vacsorán. 

- Míg általában az egyesületek havi rendszerességgel találkoznak, mi minden hónap második és negyedik keddjén gyűlünk össze a székhelyünkön, a Keresztury VMK-ban. Előadókant szoktunk meghívni ezekre az alkalmakra. Rendszeresek a kirándulások, melyeket Kerkay Katalin kezdett szervezni, majd Oroszy Zoltán idején voltak jelentősek. Akkoriban szinte egész Európát bejárta a tagság. Most, hogy már idősödött a mag, inkább hazai kirándulásokat szervezünk és egészen különleges helyekre jutottunk el így is. Három évig volt rendszeres a hidegtál készítő tanfolyamunk, megtanultunk papírkosarat készíteni, de tartottunk divatbemutatót is. Jellemző még a csoportra a jótékonykodás. Karácsonykor mindig viszünk ajándékot a Családok Átmeneti Otthonába, ahogy beteg társainkat is látogatjuk, segítjük. De alkalmanként is összefogunk jó ügy érdekében, például a horvátországi földrengéskor is adományoztunk, ahogy erdélyi árváknak is. Mondhatjuk, hogy az egyesület által szervezett Szabadegyetemből nőtte ki magát a mai Senior Akadémia, annak elődjének tekinthető. Az életünket még mozgalmasabbá tette amióta az Idősek hónapját ünneplik. Ennek szinte minden versenyén, programján képviseljük magunkat. Most az évfordulón egy kicsit ünnepelünk, közös vacsorával és bár nem vagyunk mulatozósak, azért egy kis zenei aláfestést is lesz.

A programon részt vett Balaicz Zoltán, úgyis mint polgármester, mint az Idősügyi Tanács elnöke és mint 14 évig gyakorló pedagógus. Köszöntötte a tagságot, köztük személyes ismerőseit, mentorait is. Személyes tapasztalatait felidézve hangsúlyozta a pedagógus pálya szépségét. Végül az évforduló kapcsán oklevelet adott át (az ünnepi rendezvény részben önkormányzati támogatással valósult meg, korábban is volt példa segítségnyújtásra, a polgármester személyes keretéből támogatta az egyesület doberdói kirándulását). 

Az ünnepi műsorban az egyesület énekkara és tagsága mellett felléptek a Kodály utcai óvodások, valamint az Ady-és Deák-iskola diákjai. A rendezvényen a korábbi évek élményeit fotókiállítás elevenítette fel és megemlékeztek a már elhunyt tagtársakról is. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK