2024.07.23., kedd - LenkeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A kisebbek sebészeti ellátását könnyíti meg

2021. augusztus 22. vasárnap, 14:31
Szerző és fotó: Antal Lívia
A gyermeksebészetben is megvalósulhat az egynapos sebészeti ellátás annak a diagnosztikai laparoszkópnak köszönhetően, amit a Zala Megyei Szent Rafael Kórház gyermekosztályának adományozott az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft.

Hiánypótló eszköz a gyermekosztálynak a jótékonysági vadászatból

Az átadás alkalmával Fejes László, a szervezet ügyvezetője felidézte, hogy a minden év december 27-én megrendezésre kerülő jótékonysági vadászat 2019-ben vált országossá. Ez lehetőséget adott arra, hogy az ország 19 megyéjére kiterjesszék a gyermekosztályokat érintő jótékonysági akciót. A zalaegerszegi székhelyű, megyei kórház gyermekosztálya is így részesülhetett először orvosi eszköz beszerzését szolgáló adományban 2020 tavaszán. Mint mondta, a járványhelyzet a tavaly decemberi jótékonysági vadászat megrendezését is kétségessé tette, de szerencsére megvalósulhatott minden megyében. Eredményeként pedig 1 millió 619 ezer forintos adományt adhatnak át a zalai kórháznak, amelyben nagy szerepe van stratégiai partnerüknek, a Zalaegerszegi Vadászegyesületnek, és valamennyi közreműködő vadásznak. Hangsúlyozta, az adománnyal egyúttal megköszönik az egészségügyi dolgozók helytállását, amit a járvány elleni küzdelemben tanúsítottak az elmúlt két évben.

Dr. Buzogány Mária, dr. med. habil. Gasztonyi Beáta PhD, Fejes László, Molnár Marcell és Bali Zoltán

Fejes László kitért arra, hogy az országos jótékonysági vadászat elmúlt két évében összesen 82 millió forintot adományoztak 19 gyermekosztálynak. Ebből 108 orvosi eszközt vásároltak, amiket mintegy 40 ezer gyermek gyógyításánál alkalmaztak. A 63 ezer fős magyar vadásztársadalom nemcsak a vad és a természet vonatkozásában gondolkodik felelősen, hanem a társadalom egészét tekintve is, szögezte le.

Molnár Marcell, a Zalaegerszegi Vadászegyesület elnöke elmondta, hogy a Zalai Szafari Klub Vadásztársaság területén tartott múlt évi jótékonysági vadászaton 59-en vettek részt. Rajtuk kívül köszönet illeti a Magyar Vizsla Klub Egyesület négylábú segítőit, valamennyi támogatót és nem utolsósorban Zalaegerszeg önkormányzatát.

Bali Zoltán alpolgármester is kifejezte köszönetét a jótékonysági vadászat valamennyi résztvevőjének, akik ismét egy nemes cél érdekében fogtak össze.  

Dr. med. habil. Gasztonyi Beáta PhD, a Szent Rafael Kórház főigazgatója kiemelte, hogy az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. már másodszor részesíti adományban a kórházat. A speciális eszköz jó szolgálatot tesz majd a gyermeksebészetben, melynek beszerzését közel 400 ezer forinttal az Ispita Alapítvány és 100 ezer forinttal a gyermekosztály alapítványa is támogatta.

Dr. Buzogány Mária, a gyermekosztály főorvosa azt mondta, eddig hiányzó eszközhöz juthattak hozzá, amely a kicsi illetve a kisebb súlyú gyerekek esetében a hasüreg valamint medenceüreg diagnózisát és operációját teszi lehetővé a has felnyitása nélkül. Alkalmazása a sebésznek is megkönnyíti a dolgát, de leginkább a gyerekek fognak örülni, mert hamarabb felgyógyulhatnak a műtétből. A minimálisan invazív beavatkozás további előnye, hogy nem marad utána „csúnya vágás”, varratot sem kell szedni, és a szövődmények kialakulásától sem kell tartani.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK