2024.06.16., vasárnap - JusztinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Barátságról a szalonban

2017. április 25. kedd, 11:10
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Az ember életében fontos dolgok közül ezúttal a barátság témáját emelték ki a Zalaegerszegi Női Szalonban. Erről beszélgetett két meghívott vendégével, Schmitt Pálné Makray Katalin egykori olimpikonnal és Darvasi Ilonával, a Turay Ida Színház alapító igazgatójával Balaicz Zoltánné, a szalon vezetője.

A vendég hölgyek, akik egyébként „1000 éve barátok” nem titkolva korukat, és ebből adódó élettapasztalataikat sokoldalúan, időnként ellentétes véleményeket megfogalmazva tudtak hozzászólni a feltett kérdésekhez. Vagyis ki lehet a barát, mi ma a barátság értéke, van –e férfi-női barátság és a fiatalok nyitottsága, igénye az informatika korszakában a személyes kapcsolatokra.

Eltérő véleményük láthatóan nem akadálya a barátságuknak, holott éppen Ilona fogalmazta meg a közös érdeklődés és értékrend fontosságát.

- Nem lényeges azonban az egymás közötti földrajzi távolság, a kilométerek, ha tudjuk, van valaki, akit felhívhatunk, akivel majd alkalomadtán találkozhatunk, s már ez a tény is erősíti a lelket - tette még hozzá.

Darvasi Ilona, Balaicz Zoltánné és Schmitt Pálné Makray Katalin

- És ott tudjuk folytatni, ahol azelőtt abbahagytuk és nem azért, mert mindig ugyanarról beszélünk. – mondta Makray Katalin - Ebben az életkorban lett a legtöbb barátom. Ezek nem érdekkapcsolatok, semmi másról nem szólnak, minthogy jól érezzük magunkat együtt. Ezek hatalmas értékűek. Vegyük úgy őket, mint egy kincs.

Míg Ilona úgy tartja, a férfiak számára könnyebb a barátságok létrehozása és ápolása, mivel a feleség biztosítja otthon a hátteret a kikapcsolódás lehetőségéhez, addig Katalin szerint a „sörözős” éveknek hamar vége szakad és idősebb korban a férfiak inkább magányosak, számukra a család jelenti a baráti társaságot is. Engedjük hát a párunkat a baráti körrel, amíg tart ez az időszak az életükben, tanácsolta. Majd bevallotta, számára a lányai is felnőttek már a barátnő kategóriához, sőt lassan a lány unokái is. Persze az ilyenfajta barátságot korlátozza, hogy a felnőtt nem terheli az utódokat bizonyos problémákkal. Egyébként mindkét hölgynek több fiú testvére van, ez alapján is tudtak nyilatkozni a férfiakat érintő kérdésekben. A nők barátsága esetén hangsúlyozták:

 - Ne csak panaszkodásról szóljon, ne egymás lelki szemetesládái legyünk. Viszont egy jó barát már a másik nézéséből tudja, ha annak valóban fontos kibeszélni valója van. S akár a pillantásunk is lehet olyan erejű, mely támogatja a másikat – hangsúlyozta Ilona.

S hogy a barátságok változása, mennyire lehet veszélyes az intimszférára, arról is kérdezte vendégeit Balaicz Zoltánné.

- Vannak fellángolások a barátságban, amikor jobban kibeszéljük magunkat, de idővel ebben is egyre szemérmesebb lesz az ember. Egyre kevésbé adja ki magát, mert lehet, hogy volt már olyan, hogy valaki nem volt méltó az ilyen kitárulkozásra – mondta Makray Katalin. – Ma inkább a tényekről beszélgetünk, kevésbé vagyunk kíváncsiak mélységében a másik magánéletére. Gondok, örömök jelzésszerűen jönnek szóba. Más, ha úgy áll a helyzet, hogy segítség kell, de ezt is diszkréten, finoman. Ez a finomság aztán még jobban erősíti a barátságot – tette hozzá az egyébként egész lényével finomságot sugárzó egykori tornásznő.

A fiatalok esetében is több példát hoztak. Van, hogy a közösségi oldalak világán kívül is kialakul és fennmarad baráti kör, van, aki magára marad ebben a világban, s a legifjabbak egészen függőivé válhatnak a „kütyüknek”, miközben a valódi értékek mellett észrevétlen elmennek. Ez ellen tenni a felnőttek, szülők, nagyszülők felelőssége, hangzott el.

S a beszélgetés végén egy kis színházi ajánló is szóba jött, lévén Egerváron a Turay-társulat szolgáltatja a nyáresti programokat, melyek között már most vannak olyan előadások, amelyekre nem lehet jegyet kapni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK