2024.06.16., vasárnap - JusztinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Év végi „kutyavilág”

2021. december 14. kedd, 20:50
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Év végén nagy számban dobnak ki, hagynak magukra kutyákat, közölte a szomorú tényt Abai Erika, a Bogáncs Állatmenhely vezetője.

 Kutyakarácsony címen közös kutyasétáltatást szerveznek

- A pontos okát nem tudom, de karácsony közeledtével, november-december hónapban jellemzően több a kidobott, elhagyott kutya. Gyakori, hogy ha az idős gazda meghal, az örökösök ellátás nélkül magára hagyják a kutyát. De került már hozzánk állatkínzás miatt is négylábú.

- Az állatkínzással kapcsolatos törvényekről mi a véleménye?

- Amit kiemelten üdvözlünk, az új törvény szigorúan bünteti a szaporítást. Eddig sem a törvényekkel volt a bajom, bár a láncon tartás szankcionálása még mindig hiányosság. A fő probléma, hogy nehéz a bizonyítás. Rendőrség és állatorvos, illetve szakhatóság közreműködése kell, és az ügynek elkötelezett bíró. A bizonyítási, tanúskodási eljárás hosszadalmas, sok utánajárással, sok idővel jár, ezt nem sokan vállalják. De azért első lépésnek mindenképpen jó, hogy szigorodtak az állatkínzással kapcsolatos törvények. 

- Lesz-e Önöknél karácsonyi ünnep?

- Sok megszokott közösségi programunkat nélkülözni kell, kellett az elmúlt másfél évben. Azért kutyakarácsony címen egy nagyobb közös kutyasétáltatást még szervezünk. Jellemző, hogy ilyenkor év végén az adományok mellé, a cégek, sportegyesületek, baráti társaságok közös programként, a tárgyi adomány mellé gyakorlati segítségként megsétáltatják a kutyákat is. Ez nagyon jó, mivel hiányoznak ezek a segítő kezek, főleg a nagyobb testű kutyák tudnak ritkán kimozdulni. 

- Tervek az új évre?

- Két pályázatunk is folyamatban van, melyek segítségével a kerítést szeretnénk megújítani egy szakaszon, illetve a nagyobb kenneleket kell felújítani, csatornázni. Mindig egy picit tervezünk, próbálunk segíteni a hozzánk fordulóknak, miközben működtetjük a menhelyet és reméljük minél előbb visszatér a régi kerékvágás és a hétvégi séták újra napirendre kerülnek. Továbbra is kérjük a lakosság segítségét, főleg élelem adomány lenne fontos. Lehet örökbefogadni, és azt kérjük, hogy minden örökbefogadás átgondolt legyen – mondta Abai Erika, miközben vidáman mutatta, hogy egyik kollégájának köszönhetően madáretetőjük is van már és annak számos látogatója színesíti a menhely életét. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK