2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

McDonald's helyett cukrászda, autók helyett bringa?

2017. június 26. hétfő, 17:18
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Zöldfelület kontra parkolóhelyek, klasszicizáló vs. modern építkezés – többek között ilyen vitás kérdések is szóba kerültek a Zalaegerszegi Városvédő Egyesület legutóbbi ülésén, melynek vendége Bálizs Andrej volt.

A város új főépítészét afféle bemutatkozásra invitálták a civilek a Göcseji Múzeumban rendezett összejövetel alkalmából. Mint azt Czeglédy András, az egyesület elnöke bevezetésképpen elmondta: szeretnék kicsit közelebbről megismerni a főépítész nézeteit, terveit, illetve az építészethez, való viszonyát, ezért hívták meg a mostani ülésre. Ugyanakkor a városvédők is fontosnak érzik, hogy tájékoztassák őt céljaikról, eddigi tevékenységükről, hogy továbbra is intenzív legyen a kapcsolat az önkormányzat és az egyesület között.

Czeglédy András és Bálizs Andrej a városvédők ülésén

Eszmecsere a főépítésszel

Bálizs Andrej február elsejétől látja el a főépítészi feladatokat, előtte a járási hivatalban dolgozott. Mint fogalmazott: a kommunikáció és a gyorsaság a legfontosabb számára, hiszen az innovációval lépést kell tartani. A város rövid- és hosszabb távú terveit ismertetve negyvennél is több projektről beszélt, melyek jó részéhez már készült előzetes látványterv és költségvetés.

A városfejlesztés főbb elemei között szólt a tesztpályáról, a Mindszenty-projektről, az alsóerdei rekreációs központról, a skanzen bővítéséről és a Zala-holtág fejlesztéséről, de az Art Mozi, a színház, az MMIK, a Gébárti Kézművesek Háza és a sportcsarnok várható felújításáról is. Az eddig kevesebb sajtóvisszhangot kapott elképzelések között említette például az egykori Mérlegház visszaépítését a piac melletti Mérleg térre. Az épület 2012-es elbontását azóta is nehezményezik a civilek, annál is inkább, mert az ígéretek ellenére eddig nem került sor a visszaállításra. A főépítész ezzel kapcsolatban elmondta: valószínűleg meg lesz a rekonstrukció, sőt új funkciót is találtak már a háznak. Az ablakok nélküli kis épületbe hűtőket alakítanának ki a piaci árusok portékái számára.

Az ülésen a legtöbb hozzászólás a készülő Mindszenty-központ homlokzatával és a McDonald’s költözésével kapcsolatban érkezett, de szó esett a múzeum, sportcsarnok és pláza környékének csökkenő zöldfelületeiről is. Bálizs Andrej úgy reagált a civilek azon véleményére, hogy a Mindszenty-központ homlokzata nem illik a múzeumi környezetbe, hogy manapság már furán nézne ki, ha a régi épületekhez hasonlító, klasszicizáló stílusban építkeznénk. Nincs gond azzal, hogy modern építmény kerül a térbe, bár – mint mondta – egyetért azzal a kritikával, hogy a zarándokközpont homlokzata túl van szabdalva, tagolva. A koncepció az volt, hogy egy szőttesre emlékeztessen a homlokzat, s ehhez ragaszkodtak a fővárosi tervezők. Lesznek azonban jó belsőépítészeti attrakciók és látványos képi megoldások az új kiállítóhelyen.

Visszaállítják a Mérlegházat? (Fotó: ZalaMédia archív)

A McDonald’s pláza mellé költözésével, és a zöldfelületek számával kapcsolatban azt mondta: a gyorsétterem kiköltözése után cukrászda és apartmanok nyílnak az Arany Bárány szálló felszabadult helyein, azt is tervezik, hogy megnyitják a régi, Széchenyi tér felőli kaput.

Parkoló, vagy zöldterület? – ez örök kérdés a főépítész szerint. Tisztában van vele, hogy kevés a városban a parkolóhelyek száma, és szükség van bővítésre, ám ő arra biztatja a zalaegerszegieket, hogy inkább tegyék le az autót, és ha nem kell olyan nagy távolságra menniük, járjanak gyalog, vagy kerékpárral. Egy dániai példát hozott, ahol olyan sokan közlekednek biciklivel, hogy sok parkolóhelyet inkább zöldfelületté alakítottak át a nagyobb városokban. Mint mondta, mentalitásban ettől még Magyarország messze van. A McDonald’s pláza mellé költözése miatt például szükség lenne a környéken plusz parkolókra. Néhány városvédő megjegyezte, hogy a környéken (beleértve a stadion és a múzeum előtti területet is) már amúgy is kevés a zöld. Pedig a Mindszenty-központ környezetét nem ártana majd parkosítani, hogy vonzóbb legyen a látvány a turisták számára.

A főbb projektek ismertetése után Czeglédy András tájékoztatta a főépítészt az egyesület munkájáról, és eddigi eredményeiről. Elhangzott: a városvédők kiemelt figyelmet fordítanak az épített örökségre és a természeti értékekre. Érdekli őket, hogy milyen változások történnek a városban, illetve próbálják óvni a védelem alatt álló épületeket. Utóbbiak sorát néhány szocreál épülettel (például csecsemőotthon, Kosztolányi utcai lakóházak) bővítenék is.

Mint fogalmazott: lehet, hogy úgy tűnik, hogy a civilek sokszor panasszal és kifogással élnek, de ezek inkább építő kritikák, amik az értékmentést szolgálják.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK