2023.03.31., péntek - ÁrpádZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Jótékonysági futás a koraszülöttekért

2022. április 26. kedd, 16:38
Szerző: Antal Lívia
A Zalaegerszegi Aszfaltszaggatók Sportegyesülete (ZASZ SE) a közelmúltban pályabejárást végzett a zalai megyeszékhely és Keszthely között azon a szakaszon, amely a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány „Másodszor is célba érünk” elnevezésű jótékonysági váltófutásának útvonala. Hatodszorra tették meg, ahogy hatodik alkalommal lendül a magasba a rajtzászló május 15-én, a zalaegerszegi járműipari tesztpályán.

Rajt május 15-én, a járműipari tesztpályán

– A Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány anno egy olyan sportrendezvényben gondolkodott, amely megismertetné és népszerűsítené az alapítvány tevékenységét, amellett, hogy támogatókat is vonz – idézte fel a kezdeteket Lőrincz Endre túravezető, kajakos, futó, a ZASZ SE tagja. – Bérces Edit ultramaratoni futó, világcsúcstartó, világ- és Európa-bajnok kérésére jöttem a képbe annak okán, hogy gyakorta hazafutottam Zalaegerszegről Vonyarcvashegyre. Így került szóba az, hogy az általam már kitapasztalt útvonalat osszam meg a jótékonysági futás szervezőcsapatával, illetve legyek ennek tagja, mint a pálya felelőse. Szívesen tettem eleget a kérésnek.

– Mennyit változott az útvonal az elmúlt évek alatt?

– Mindig egy kicsit hosszabb lett, hiszen első alkalommal a futók a Dísz térről indultak a koraszülött mentőautó felvezetésével. A következő két alkalommal már a Göcseji Falumúzeum volt a rajt, utána években pedig a járműipari tesztpálya, ami  Zalaegerszeg legjelentősebb beruházása. Az útvonal nagyjából Kallósdig állandó is maradt, később a zalacsányi golfpálya is bekerült. Első alkalommal Nemesbükről Hévízre másik útvonalon értünk be, innen a keszthelyi kastélyparkon keresztül jutottunk a város főterére, ami állandó célvonal. Második alkalomtól kezdve már Egregy felé vettük az irányt, ami sokkal szebb, ráadásul érintjük az ottani Árpád-kori templomot. A táv így lett hosszabb, kerekítve 66 kilométer Zalaegerszeg és Keszthely között.

– A pandémia hogyan befolyásolta a futás megrendezését?

– 2020-ban KOraKIhívás-ra kereszteltük át a futamot, amit 2021 tavaszán is megrendeztünk, mert még nem tudtuk, hogyan alakul az év a járvány miatt. Ennek lényege az volt, hogy mindenki, ahol él, ott futja le a távot a kijelölt időintervallumban. Részben virtuális futás volt, hiszen a résztvevők feltölthették a teljesítést az esemény facebook oldalára. Korábban is voltak külföldi résztvevők, de ezáltal még inkább nemzetközi méretűvé nőtte ki magát a jótékonysági futás, miután a Föld több kontinenséről érkeztek „kilométer-felajánlások”. A járványhelyzet kedvező alakulása következtében újra a valós térbe kerülhettünk, így 2021 októberében a szokott módon rendezhettük meg a futást.

– Milyen célokat szolgál a pályabejárás?

– Ebben főként a Zalaegerszegi Aszfaltszaggatók Sportegyesületének tagjai vesznek részt. Most is végigmentünk a pálya erdős-dombos részein: hol vannak fabedőlések, hol hiányoznak a macis (az alapítvány logója) jelzések. Az elmúlt szombaton a hiányzókat újrafestettük. Május 14-én, a verseny előtti napon pedig két csapattal kiszalagozzuk az útvonalat a zalaegerszegi parkerdőtől egészen Keszthely főteréig (2. kép), amit a jótékonysági futást követő napokban össze is szedünk. Köszönetemet szeretném kifejezni azoknak az önkénteseknek is, akik a verseny ideje alatt a futókat segítik, és frissítőkkel kínálják az állomásokon.

A pálya egyéniben és két-háromfős váltóban valóban kihívás még a profik számára is, hiszen a 66 kilométeren nagy szintkülönbségeket kell legyőzni a zalai dombokon. Tízfős váltóval azonban már könnyebbnek nevezhető. Mindenesetre kapkodni kell a levegőt rendesen, ahogy a koraszülöttek is igyekeznek lélegezni. Ez egy figyelemfelkeltő akció, amely a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány nélkülözhetetlen tevékenységére és a koraszülött gyermekeket nevelő családokra irányul.

A jótékonysági váltófutásra április 30-ig lehet nevezni az alapítvány – www.koraszulottfutas.hu – honlapján.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK