2021.07.31., szombat - OszkárZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Születésnap a Zalaegerszegi Városvédő Egyesületnél

2019. december 16. hétfő, 20:04
Szerző: V.Zs.; Fotó: ZalaMédia archív
Az ötlet dr. Szilvás Rudolf főorvosé volt, aki 1989-ben úgy gondolta, hogy szükség van egy olyan civil szervezetre, amelyik a város építészeti örökségével, a városkép értékeivel foglalkozik. A kezdeményezés sikeres volt, kezdetben mintegy háromszáz tagja volt a városvédő egyesületnek. A harminc éves születésnapon az egybegyűltek visszaemlékeztek az elmúlt évtizedekre, a sikerekre és a kudarcokra, felelevenítették, mit nem sikerült megvalósítani a sok-sok javaslatukból.

Dr. Vándor László tiszteletbeli elnök az egyesület első évtizedeinek tevékenységéről számolt be: emléktáblák avatásáról, emlékmű állításról, közös akciókról az önkormányzattal, tiltakozásokról, javaslatokról, vitákról. Az épített örökség védelme volt a legfontosabb számukra. Mint mondta, voltak olyan épületek, melyekhez nem szabadott volna hozzányúlni. Tanulmány készült arról, hogyan lehetne a földszintes házakat átalakítani, eredeti homlokzatukat megőrizni.

Az épített örökség védelme a legfontosabb

Példának hozta fel a Batthyány utca és a Mártírok utca épületeinek átalakítását. Mikor lesz városi képtár? – ezt a kérdést már a 90-es évek elején feltették, azóta is sokszor, de e kérdésben nem történt előrelépés. 

A civil szervezet 2013 decemberében, egy akció keretében lesöpörte az elhanyagolt állapotban lévő Balaton Szálló lépcsőjét (ZalaMédia archív)

Beszélt Zalaegerszeg legrégebbi vendéglátóhelyéről, az egykori Becsali Csárdáról, melyet nem sikerült a városvédőknek megmenteni, pedig megpróbáltak mindent, de végül 2003-ban lebontották. Egy építészeti érték ment veszendőbe - fogalmazott. Szólt a ruhagyár elhagyott épületéről is. Szerinte lehetett volna egy kulturális központ, ahol egy helyen van a levéltár, könyvtár, múzeum. Ezt az ötletet ugyan megvizsgálták, de végül az ötlettel egyedül maradtak. „Harcoltak” a Mérlegház fennmaradásáért is. Hosszan szólt Vándor László a VÁRTÁR-ról és Boda László személyéről, aki 2006-ban csatlakozott hozzájuk és aktív hozzáállásával egészen haláláig sokat tett az épített értékek védelméért, a szép és esztétikus városkép kialakításáért.

Czeglédy András az egyesület jelenlegi elnöke az elmúlt hat év munkájáról számolt be. Elsőként a Dísz tér átalakításáról szólt, az ott lévő platánok megmentéséért még demonstrációt is tartottak. A petíciójuk hatására a Dísz téri fasor egyik fáját tudták csak megmenteni. A belváros fáinak felmérése alapján javaslatot tettek egyes fák természeti értékké nyilvánítására, a veszélyeztetettek kiemelt gondozására. 

A városvédők 2014-ben tiltakoztak a Dísz téri fák kivágása ellen. A képen Czeglédy András, az egyesület elnöke, a háttérben pedig - az azóta elhunyt - Boda László, a VÁRTÁR vezetője (ZalaMédia archív)

2015-ben kezdeményezték Zalaegerszeg szocreál építészetének védelmét is: öt épület helyi építészeti értékké nyilvánítására és épületsorok településképi védelmére tettek javaslatot. Ugyancsak ebben az évben szólaltak fel a helyi jelentőségű fák és fasorok védettségéért, valamint javasolták a volt ruhagyár épületének műemléki védelmét. Ez utóbbi védelem csupán egy évig volt érvényben. A következő évben javaslatot tettek a helyi védett és műemléképületek környezetében lévő acélrácsos vezetéktartó oszlopok kiváltására, a fa körüli plakáthengerek elhelyezésének rendezésére. Az egyesület tiltakozott a Deák tér parkjában elhelyezett hulladékgyűjtő-tároló elhelyezése ellen, melynek eredményeként a létesítményt elbontották. Czeglédy András beszámolt az elmúlt években tartott számos előadásról, szakértőkkel való egyeztetésről, az önkormányzattal való konzultációkról. 

A harminc éves születésnapon Bali Zoltán alpolgármester emléklapot adott át Czeglédy Andrásnak az egyesület munkájának elismeréseként. Az est kötetlen beszélgetéssel ért véget.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK