2024.05.20., hétfő - Bernát, FelíciaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zalai gólyamentés gyors összefogással

2024. május 12. vasárnap, 19:19
Szerző: Bánfi Kati
Az összefogás újabb szép példája, ahogy a napokban egy sérült gólyát mentettek és a sukorói kórházba juttattak vadászok, állatvédők, állategészségügyben dolgozók, civilek és mindenki önkéntesen.

A sukorói vadmadár kórházba került a Zalaszentgróton talált sérült gólya

Ismét a „barátunk” volt az Internet a fent nevezett akció során. A közösségi oldalak pozitívumai között van, hogy nemcsak emberek találhatnak rég nem látott barátaikra, családtagjaikra és tarthatják a kapcsolatot akár több ezer kilométer távolságról is, hanem, hogy az állatvédők, akiknek tábora remélhetően nő, egyre inkább tudnak gyors segítséget nyújtani.

Forrás: Facebook/Majer Norbert

A mostani történet Zalaszentgróton kezdődött, ahol is a vadászok az erdőben egy sérült gólyát találtak, amely feltehetően már több napja sebesült volt. A madarat Botfára szállították, ahol dr. Illyés Zoltán biológus vette át átmenetileg. Ő már több madarat vett gondozásba, de másnap a botfai rendelő nyitásakor átadta dr. Fendrik Péter állatorvosnak.

A doktor (és csapata) nemcsak magas szintű szakmai munkát végez, hanem híres a bajba jutott állatok segítéséről is, többek között ő a menhely egyik orvosa. A gólyát megröntgenezték, a sebeit ellátták. Törést nem találtak, de a sérülések pontos okát nem lehetett megállapítani. A helyszínen volt Abai Erika, a Bogáncs Menhely telephelyvezetője, aki felajánlotta, hogy közösségi oldalukon, melyet sok állatbarát látogat, felhívást tesz közzé, mert a gólyát sürgősen a legközelebbi, azaz a sukorói Vadmadár Kórházba kell szállítani. 7 percen belül jött is az ajánlat, Devecz Tímea, egykori zalaegerszegi lakos, aki éppen itt volt családlátogatáson vállalta a fuvart. 

Forrás: Facebook/Majer Norbert

- Amikor megláttam a felhívást, azonnal mondtam a gyerekeknek, hogy mentjük a gólyát és egy kisebb kitérőt téve vittük a madarat Sukoróra. Az utazást átvészelte, még a klímát is bekapcsoltuk neki és folyamatosan figyeltük az úton. Sukorón azonnal átvették az orvosi rendelőben, egyelőre nem tudunk semmit az állapotáról – mondta Devecz Tímea, aki az állatvédelem elkötelezettje, otthonába több házi kedvencet tart. 

- Nekem nagyon tetszett ez a nagy összefogás. Igazi csapatmunka volt és mindenki önzetlenül, saját költségén állt az ügy mellé – moesélte Majer Norbert, a botfai rendelő munkatársa, aki a kontakt személy volt a mentés során (is). – Még Nagykanizsáról is jelentkeztek volna fuvarra. Nagyon sok állatot mentünk, még éjjel is hívnak néha. Sajnos a közelben nincs állatkórház és azt meg kell érteni, hogy a rendelői hosszú műszakok mellett a fuvarozásba nem tudunk részt venni, ezért nagy segítség az ilyen összefogás és a közösségi oldal, mint hírvivő. A gólya állapotáról egyelőre mi sem értesültünk. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK