2023.12.03., vasárnap - FerencZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zalaszentiván kiemelkedő falumegújító

2016. augusztus 04. csütörtök, 15:36
Szerző: Antal Lívia
Zalaszentiván önkormányzata az elmúlt években megvalósított fejlesztések alapján „Magyarországi Falumegújítási Díj a falumegújítás több területén elért kiemelkedő teljesítményért – 2015.” – elnevezésű díjban részesült, amit a 2016. május 27-én megrendezett díjkiosztó ünnepségen vehetett át Dormán Miklós, a település polgármestere Komlóskán.

Az ünnepségen köszöntőt mondott Köteles László, Komlóska polgármestere, Peter Schawerda, az Európai Vidékfejlesztési és Falumegújítási Munkaközösség konzulense, a pályázatot hatodik alkalommal kiíró minisztériumoktól, dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára és Kolossa József, a Miniszterelnökség Területrendezési és Településügyi Főosztályának vezetője, valamint Madaras Attila, a Falumegújítási Szakértői Bizottság elnöke. 2013-ban Komlóska nyert (mellyel európai díjat is kapott), ezért adhatott helyet az ünnepélyes díjkiosztónak.

Köteles László, Komlóska polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta, a jelenlévő településvezetők azt bizonyítják be, hogy távol a fővárostól, és a leghátrányosabb térségben is lehet szép eredményeket elérni, egy falu közösségét megtartani, életben tartani összefogással. Az ünnepség végén azzal búcsúzott, hogy visszavárják vendégeiket családjaikkal, barátaikkal, hogy újra megkóstolhassák azokat a helyi ízeket (a Timkó gyümölcsleveket, a Haluska szörpöket, a Nagy-család kecskesajtjait, a tokaji borokat), amelyeket most bemutattak.

Madaras Attila, a Falumegújítási Szakértői Bizottság elnöke elmondta, a pályaművek áttanulmányozása mellett helyszíni bejárásokon vizsgálták meg a legjobb pályázatokat benyújtó települések falumegújítási tevékenységét. Örömmel állapíthatták meg, hogy sosem volt még ilyen magas a beadott pályaművek színvonala, ami viszont jelentősen megnehezítette a döntéshozatalt.

Zalaszentiván méltatásában elhangzott, hogy a település az Európai Unió és a Magyar Állam által biztosított pályázatok illetve saját forrás révén 900 millió forintnyi fejlesztést hajtott végre az elmúlt tíz évben. Délután a polgármesterek bővebben is bemutathatták településeiket kollégáiknak.

Dormán Miklós, Zalaszentiván polgármestere előadásában azt hangsúlyozta, hogy az önkormányzat és képviselő-testülete az oktatási-nevelési intézmények megtartását, működtetésének biztosítását szem előtt tartva valósította meg beruházásait. Elsőként az orvosi rendelőnek alakítottak ki új helyet, a régi épületben pedig vállalkozókkal gyógyszertárat és fogorvosi rendelőt létesítettek. Az iskolát részlegesen, míg a sportöltözőt és a templomot teljesen felújították.

Továbbá templomkertet és plébániaházat hoztak létre, megújították a civilek házat, a régi iskolaépületben pedig integrált közösségi szolgáltató teret alakítottak ki. Kerékpárutat, sétányt, parkot létesítettek, és zöldmezős beruházásban bölcsődét építettek. Kiemelte a sikeres pályázatokban az Élhetőbb Zalaszentivánért Egyesület munkáját. A beruházások előnyeit nemcsak a helyiek, hanem a térségben élők is élvezhetik, tette hozzá. Dormán Miklós megköszönte Köteles Lászlónak a szívélyes fogadtatást, Komlóska lakosainak, helyi kistermelőinek, vállalkozóinak a törődést, a finom ételekről, italokról, jó hangulatról való gondoskodást.

Zalaszentiván önkormányzata június 2-án falumegújítási ünnepségre invitálta a képviselő-testület és civil szervezetek tagjait, a helyi vállalkozások vezetőit, a szomszédos települések polgármestereit, a fejlesztésekben közreműködő szakhatóságok munkatársait. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, valamint Gecse Péter és Vadvári Tibor alpolgármesterek.

Pácsonyi Imre kiemelte, hogy Zalaszentiván számára fontos a Zalaegerszeggel való jó kapcsolat, mivel egyes jövőbeni falut érintő fejlesztések csak a megyeszékhellyel közösen tervezhetők. A falvakat érintő kihívásokról úgy vélekedett, hogy az apadó lakosságszám a közszolgáltatások csökkenését vonja maga után, így a településvezetőknek a gazdaság- és közösségfejlesztésben a szűkülő lehetőségekhez kell igazítaniuk elképzeléseiket. Egy falunak ugyanakkor szüksége van a városokhoz hasonló közszolgáltatásokra, a gyerekeket és időseket ellátó intézményekre, a helyi közösséget működtető civil szervezetekre. Kiemelte, a díjra büszke lehet a megye, a térség és nemkülönben Zalaszentiván közössége, mindazok, akit sokat tettek ezért az elismerésért. Felajánlotta a megyei önkormányzat együttműködését és szakmai segítségét a területi operatív programok kiírásainak felhasználásában.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a 2006 óta megvalósított fejlesztéseknek köszönhetően a lehető legjobb helyre került a díj. Mint mondta, az elmúlt egy-két évben rendkívül szoros, harmonikus és korrekt kapcsolat alakult ki Zalaegerszeg és Zalaszentiván között. Felismerték azokat a lehetőségeket és új fejlesztési irányokat, melyek mentén a megyeszékhely és szomszédja egy új közös úton haladhat tovább. Beszélt a Modern városok programról, melynek második pontja Zalaszentivánnal közös iparfejlesztést irányoz elő. A két település határán épülő ipari park és logisztikai központ rendkívüli elsősége lesz, hogy közösen tudják kihasználni a zalaszentiváni nemzetközi vasúti korridor előnyeit, ami a koperi kikötőhöz vezet. Közel van a sármelléki nemzetközi repülőtér, és itt fog megvalósulni a 76-os főút és az M9-es találkozása. Már beadták azt a több mint 200 millió forintos fejlesztési projektet, ami az ipari park és logisztikai központ létesítését készíti elő. Ezek a lehetőségek mindkét település számára hosszú távú fejlődést hoznak, Zalaszentiván számára akár egy újabb falumegújítási díjat, hangsúlyozta.

Dormán Miklós, Zalaszentiván polgármestere is méltatta a várossal való közös gondolkodást és együttműködést, a közösen megvalósítandó projekteket, melyek jelentős előrelépést jelentenek majd mind a város, mind pedig a falu gazdasági fellendülésében. A falufejlesztési terveikről elmondta, első és legfontosabb céljuk, hogy az óvodát végre felújíthassák. Erre a célra már benyújtották pályázatukat a TOP-programra, bízva a támogatás elnyerésében. Az önkormányzati hivatal igencsak elavult épületének rekonstrukcióját is tervezik, és mindkét intézmény esetében megújuló energiák felhasználását szolgáló felújításban gondolkodnak.

Mint fogalmazott, nagy szívfájdalmuk az iskola épületének rossz állapota, és a tornaterem hiánya. Egy 130 iskolást fogadó intézményben elengedhetetlen a tornaterem léte, ahogy a közel hetvenfős óvodában a tornaszoba megléte. Hangsúlyozta, bízik a kormány ígéretében, hogy a gyerekek mozgásához, sportolásához szükséges létesítmények is megvalósulhatnak az épületek felújításával ebben az uniós ciklusban. A polgármester fontosnak nevezte a civil szervezetekkel való együttműködést, melyek közösségépítő munkájára számítanak a jövőben is. Ezt követően a résztvevők megtekintették a bölcsődét és a felújításra váró óvodát.

Visszatérve a hivatalba, Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere mondott pohárköszöntőt. Méltatta, hogy Zalaszentiván polgármestere a bölcsődét és az óvodát mutatta be, két olyan intézményt, melyek a család és a nemzet számára egyaránt fontosak, hiszen a gyermekek jelentik a jövőt. Kitért arra, hogy a megyei és a megyei jogú városok számára rendelkezésre álló TOP-programok történelmi lehetőséget kínálnak az uniós források hatékony felhasználása tekintetében, legyen szó iparfejlesztésről, vagy bölcsődék, óvodák, iskolák megújításáról. Szólt arról, hogy a város tervezi a kerékpárút kiépítését, mely révén nemcsak gazdasági, de turisztikai összeköttetés is megvalósul Zalaegerszeg és Zalaszentiván között.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK