2022.12.07., szerda - AmbrusZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A Festetics család alkalmazottainak emlékei

2019. december 10. kedd, 20:21
Szerző: Horányi Árpád
A napokban jelent meg Tar Ferenc történész, a hévízi Bibó Gimnázium nyugalmazott tanárának riportkötete, melyben a Festetics családnál egykor dolgozó emberek szólalnak meg.

A szerző a keszthelyi Balatoni Múzeum dolgozójaként fogott a gyűjtő munkához, beszélgetésre felkeresve a főúri családnál hajdan szolgálókat. Az interjúk az 1980-as évek közepétől készültek a hercegi család alkalmazottaival és a Bécsben élő Festetics Györggyel is. Tar Ferenc a velünk élő történelmet írta meg. Nem kevesebb köszönhető neki mint az, hogy a Festeticsek keszthelyi korabeli életének szemtanúi az elbeszélésékkel élővé teszik a múltat.

Több mint harminc interjú olvasható, melyekből a hercegi család mindennapjai mellett a visszaemlékezők sorsát, életét is megismerhetjük. Azokét, akik pár éve még köztünk éltek, nagyszülei, dédszülei a mai generációknak. Mindenki a saját szemszögéből látja a hercegi kastély életét, természetes hát, hogy a kép sokszínű. Mást és másként beszél az életéről és az „uraság” életéről a fővadász és a béres, az udvarmester lánya és a szobalány. A történetek személyessé válnak, érzelmekkel, magánélettel, indulatokkal telivé. A riportok az alkalmazottaktól és múzeumokból származó képekkel, levéltári dokumentumokkal és újságcikkekkel egészülnek ki. A színes olvasmány bemutatja, hogy a Festetics család nem csak alkotásaiban és a történelmi feljegyzésekben él tovább Keszthelyen, hanem a helyiek emlékezetében is. 

Az Egy arisztokrata család mindennapjai címmel készült kötet a Pannon Írók Társasága és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával látott napvilágot. Bemutatására december elején a Balaton Színház Simándy termében tartott író-olvasó találkozón került sor, Hévíz és Keszthely könyvesboltjaiban kapható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK