2024.02.21., szerda - EleonóraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A kétkezi munka becsületéről

2023. július 09. vasárnap, 15:15
Szerző és fotó: Antal Lívia
A novai Göcseji Aratónapokon idén 34. alkalommal elevenítették fel az egykori falusi élet legfontosabb eseményét, a megérett gabona fáradságos munkát igénylő kézi aratását. Mielőtt az aratóbandák kivonultak volna a búzatáblához, megnyitották a 7 év – 7 érv – 7 tárgy című kiállítást a Gönczi Ferenc Művelődési Otthonban.

A Göcsej hagyományai és értékei a novai aratónapokon

Akik létrehozták és éltetik a göcseji dombérozót és az aratónapokat

A kiállításra a Göcseji Dombérozó rendezvénysorozatban résztvevő több település hozta el fotókban, kiadványokban és tárgyakban a rájuk jellemző értékeket. Magai Ágota ötletgazda, főszervező elmondta, idén július 7-e és 16-a között hetedik alkalommal rendezik meg a Göcseji Dombérozót, amely a tájegység örökbecsű kincseit hivatott bemutatni és továbbörökíteni. Méltatta, hogy a rendezvénysorozatot az összefogás és partnerség tartja össze, köszönhetően a tájegység 33 településének, és közte annak a 23-nak, amely programmal is várja az érdeklődőket.

A Zengővárkonyi Néptáncegyüttes és Rézfúvós Zenekar menettánca

Minden egyes falu óriási értéket képvisel hagyományai révén, amely mindenképp bemutatásra érdemes. A kiállítás hűen tükrözi ezt, továbbá azt is, hogy a jelenben is van létjogosultsága a falvaknak. Nem véletlen, hogy egyre többen választják lakóhelyül, vélekedett Vigh László országgyűlési képviselő..

Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke úgy vélekedett, hogy a dombérozó, az aratónapok és maga a kiállítás is a hagyományokat, a kultúrát és az emberi közösségeket éleszti fel a civilizáció tárgyiasult és személyes kapcsolatokat nélkülöző világában.

A kiállítás 7 év – 7 érv – 7 tárgy elnevezésével a mesékben gyakran előforduló számra kívántak utalni, abból adódóan, hogy idén hetedik alkalommal rendezik meg a Göcseji Dombérozót, mondta Szalay Cecília, Nova önkormányzati képviselője. Kiemelte, a dombérozóval a falvak értékeit kívánják bemutatni, míg Nova önkormányzatának rendezésében a 34. Göcseji Aratónapokkal hagyományokat és a kétkezi munka becsületét, megszólítva a fiatalabb generációkat is.

Hogyan is kell a marokban lerakott gabonához kötözőt készíteni?

A július 16-ig látható kiállítás megnyitása után az ünneplők a Zengővárkonyi Néptáncegyüttes és Rézfúvós Zenekar menettánca kíséretében vonultak a sportpályán felállított rendezvénysátorhoz.

Az aratónap megnyitóján Németh József, Nova polgármestere örömmel újságolta, hogy a tavalyi kissé megfogyott létszám után idén ismét több, szám szerint 12 banda vállalkozott a kézi kaszás aratóversenyre. Voltak köztük visszatérők, és két új csapat. Az egyik a Kasza Nova Banda, maroknyi fiatallal, akikkel a házigazda település ismét csapatot tudott kiállítani. A másik nem a göcseji tájegységről érkezett, hanem Vasboldogasszonyról, szintén csupa fiatallal, a helyi népdalkör egyesülettől.

A megnyitón mások mellett köszöntőt mondott Kiss Mihály, Zalakaros nyugalmazott jegyzője, az aratónapok szülőatyja. Mint fogalmazott, a múlt tisztelete akkor válik valóra, ha szeretjük és ápoljuk hagyományainkat.

A már említetteken kívül a Ságodi Gyöngyvirág Nyugdíjas Egyesület, a Gutorföldei Náprádfa Banda és a Handa-Banda, a Gellénházi Aratóbanda és a Tarlóbetyárok, a Nagykutasi Rebecse Egyesület, a Vasboldogasszony Községi Népdalkör Egyesület felnőtt csapata, a Becsvölgyei Aratóbanda, a Lakhegyi Daloskör és a Zalabaksai Kertbarát Kör vett részt a július 8-án megrendezett kézi kaszás aratóversenyen.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK