2021.09.22., szerda - MóricZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A tébolydától a megtartó közösségig

2019. szeptember 10. kedd, 19:15
Szerző és fotó: Antal Lívia
A tébolydától a megtartó közösségig címmel nyílt kiállítás a zalaegerszegi Szent Rafael Kórház pózvai pszichiátriai osztálya fennállásának 110 éves évfordulója alkalmából. A tárlat az osztály történetét mutatja be, megemlékezve az irányító főorvosok, köztük dr. Klein Ferenc tevékenységéről, akinek tiszteletére emléktáblát avattak a társalgóban.

110 éves a pszichiátriai osztály Zalaegerszegen

A „cserepes” néven elhíresült épület 1939-tól 2008-as elbontásáig állt azon a helyen, ahol most gyógynövénykerttel díszített rehabilitációs parkban pihenhetnek a betegek. Ezen a jelképes helyszínen kezdődött az ünnepség, melyen dr. Halász Gabriella főigazgató elmondta, hogy a kórház legnagyobb osztálya a pszichiátria, ahol jelenleg 600 fekvőbeteget és közel 20 ezer járóbeteget látnak el. Megemlékezett az alapítókról, akik nehéz körülmények között dolgoztak, de előrehaladó módon követték az orvostudomány fejlődését az ellátás fejlesztése érdekében. A kórház jelenlegi dolgozóinak is köszönetét fejezte ki, akik ahogy fogalmazott, érzékeny területen vállalnak óriási feladatot.

A folytatásban Tolvaj Márta alpolgármester méltatta a pszichiátriai osztály tevékenységét, majd átadta a város elismerő oklevelét a főigazgatónak. Dr. Sebestyén Gábor osztályvezető főorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a központi kórházban már 30 éve működött az elmeosztály, amit 1939-ben költöztettek ki Pózvára. Egy 80 éves évfordulót is ünnepelhetnek ezen a napon (szeptember 9-én), ami az osztály első szakorvosának és vezetőjének, dr. Klein Ferencnek a születésnapja. Idén 75 éve, hogy az 1928-ban kinevezett osztályvezető főorvost 1944-ben internálták. A haláltáborból nem tért vissza. Hangsúlyozta, a múlt számukra nagyon fontos, olyan örökségekkel teli, amelyeknek a jelenben helyük van.

Az ünnepség A tébolydától a megtartó közösségig című kiállítás megnyitásával folytatódott. Gorza Mónika főnővér idézte fel a pszichiátriai ellátás történetét. Az 1909-ben megnyílt elmeosztályon nagy volt még a zsúfoltság, az 56 ágyra ugyanis 120 beteget is felvettek, akik szalmazsákokon feküdtek a folyosón. Az 1939-ben Pózvára költözött osztályt 1944-es nyugdíjazásáig vezette dr. Klein Ferenc, aki a nyílt rendszerű modern kezelés híveként foglalkozásterápiát vezetett be. Tiltotta a „bolond” kifejezést, továbbá a kényszerzubbonyt, hangzott el egyebek között életútjának ismertetésében, amit dr. Szabó József dolgozott fel.

Dr. Klein Ferenc első emléktábláját 30 évvel ezelőtt avatta fel dr. Győri László osztályvezető főorvos, ami a „cserepes” elbontása során eltűnt. A Zalaegerszegi Zsidó Hitközség támogatása jóvoltából új emléktáblát avathattak, amit dr. Sebestyén Gábor és Siklósi Vilmos leplezett le. A hitközség vezetője emlékezőbeszédet is mondott. Az ünnepségen dr. Győri László főorvost, aki 1983-tól 2006-ig vezette a pszichiátriai osztályt, Klein Ferenc emlékéremmel tüntették ki. A jubileumi megemlékezés egy diófa elültetésével zárult a rehabilitációs parkban.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK