2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Anya csak egy van; várostörténeti sétát szervezett a Tourinform iroda

2024. május 01. szerda, 18:35
Szerző, fotó: Bánfi Kati
A zalaegerszegi Tourinform iroda várostörténetet bemutató tematikus sétáinak sora ezúttal híres megyeszékhelyi, vagy Zalához köthető édesanyák és gyermekeik életét villantotta fel, Tódor Tamás idegenvezető mindenre kiterjedő, alapos felkészültségének köszönhetően.

Deák Ferenc, Mindszenty József és Keresztury Dezső édesanyja is szóba került

A mindössze 100 méteres távon öt nő élete tárult fel a hallgatóság előtt. Deák Ferenc szobránál indult a program. Édesanyja, Sibrik Erzsébet fia születésekor történt halálával írta be magát a történelembe. Temetéséről szinte több információval rendelkezik az utókor, mint az életéről. De az anya halálának pontos helyszínéről három legenda is terjed.

Sibrik Anna Mária Erzsébet maga is árván nőtt fel, négyévesen veszítette el édesanyját. Mostohaanyja, Keresztury Júlia ismertette össze később idősebb Deák Ferenccel, akinek családja a több botrányt kavart anya – Hertelendy Anna – okán anyagi nehézségekkel küzdött. Esküvőjükre Csécsényben, a kézfogó helyszínén került sor, majd hamarosan Söjtörre költöztek. Az anyós, Sibrik Erzsébet hozományából is kölcsönzött, melyért cserébe később jó földekhez jutottak. Rangon aluli sogórnőjével alig tartotta a kapcsolatot, kitért a találkozások elől. A családot 1795-től a folyamatos gyász jellemezte. 3 gyermekük elvesztése után Deák Ferenc születésekor az anya is elhunyt. A család belerokkant a fájdalomba, a családfő végleg elhagyta Söjtört, senkinek és semminek nem bocsátott meg haláláig. Az újszülött testvéréhez, Deák József családjához került Zalatárnokra, hangzott el többek között. 

Szintén korán veszítette életét Széchy Magdolna, Zrínyi Miklós édesanyja. A költő, hadvezér mindössze egy éves volt akkor. A sétán azért került szóba, mert Zala Vármegye egykori főispánja volt, aki valószínűleg járt is Egerszegen.

A séta Mindszenty bíboros szobránál folytatódott, akinek édesanyját, Kovács Borbálát a leginkább ismerheti az utókor. Elválaszthatatlan volt fiától gyermekkorában csakúgy, mint a bebörtönzés idején, amikor 10 évig ő tartotta fiában a lelket, időnként az őrök szívét is sikerült meglágyítani, hogy találkozni tudjanak. 13 beadványát utasították el egyébként, amikor kérelmezte fia láthatását. Szigorú szabályok között nevelte fiát, akinek egész életében példaképe maradt. Otthonukat az ima és az erényes élet melegágyaként jellemezte Mindszenty. Szívós, dolgos édesanyja nem rettent meg a nehézségektől. Nemesi gyökereikről a szülők nem tudtak, fiúk kutatta azt ki. Az apa családja a török elleni harcok miatt, az anya családja pedig Zrínyi szolgálata miatt érdemelte ki a rangot. Kovács Borbáláról már életében könyv jelent meg. Amikor Mindszenty az amerikai nagykövetségre menekült, évente négyszer látogatta meg. Temetésére viszont fia nem tudott hazajönni, és azt mondta: „nagyon, nagyon szegény és annál is szegényebb lettem”. 

A séta végén Keresztury Dezső és édesanyja, Eőry Etelka élete került szóba. Az anya életmódja megelőzte korát, „bulvár” témát szolgáltatott, kiismerhetetlennek jellemezték. Férje öngyilkossága után újból férjhez ment, de második férje tékozló életmódja tovább rontotta a család anyagi helyzetét. 
A séta „kakukktojása” Simonfy Borbála asszony volt, aki férjével, Gothard Jánossal sokat tett a Szentháromság szobor felállításáért. 
      

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK