2024.05.20., hétfő - Bernát, FelíciaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

ÁVH székházból börtönmúzeum

2017. május 15. hétfő, 22:06
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Örök mementóul szolgál az a börtönmúzeum, melyet a Mártírok úti egykori ÁVH székház (későbbi leánykollégium) néhány földszinti és alagsori helyiségéből alakítottak ki. A Zalaegerszegi Büszkeségpont a kommunizmus borzalmaira; a meghurcoltakra és az áldozatokra emlékezik. Mindenekelőtt azokra, akiket éppen ezen épület falai között tartottak fogva.

A város új emlékhelyének ünnepélyes avatásán részt vett többek között Balaicz Zoltán polgármester, Tolvaj Márta alpolgármester, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége (POFOSZ) Zala megyei szervezetének tagjai, valamint az 56-os Zala Megyei Hagyományőrző Egyesület képviselői.

 Büszkeségpont a volt leánykollégium alagsorában

Elhangzott: 2016-ban hirdetett pályázatot a Közép- és Kelet Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, az 1956-os forradalmat és a hozzá kapcsolódó eseményeket felidéző, úgynevezett Büszkeségpontok kialakítására. A forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából az volt a pályázat célja, hogy az országszerte létrejövő emlékhelyek hozzájáruljanak ne csak az események és a megtorlás időszakának bemutatásához, hanem a társadalmi emlékezet ébrentartásához is.

A zalaegerszegi önkormányzat – Tolvaj Márta alpolgármester kezdeményezésére – is szerette volna az egykori ÁVH székház épületének egy részét kiállítótérré alakítani, annál is inkább, mert korábban már működött itt egy emlékszoba. A tavalyi pályázat – melynek kidolgozásában a POFOSZ zalai szervezete is aktív szerepet vállalt – segítségével 33 millió forintból alakították ki az új kiállítóteret. A szakmai hátteret a Göcseji Múzeum biztosította (Kaján Imre igazgató és Béres Katalin történész rendezése és forgatókönyve alapján).

A Büszkeségpontot Kiss Bódog Zoltán, a POFOSZ helyi elnöke avatta fel, megköszönve kormányzati támogatást és az önkormányzati partnerséget. Mint mondta: a tavalyi 56-os emlékévnek és a pályázati lehetőségeknek hála, csak Zalában, 23 helyen avattak az elmúlt időszakban valamilyen emlékhelyet. Reméli, hogy a zalaegerszegi börtönmúzeum afféle zarándokhellyé válik. Ez a múzeum különösen fontos, hiszen még többen élnek azok közül, akiket itt tartottak fogva; a helynek ezért jelképes őrlángként is funkcionálnia kell.

Az ünnepélyes szalagátvágást követően Kaján Imre kalauzolta a múzeum egyes helyiségeiben a látogatókat. A betérők a stílusosan berendezett portásfülke és az ügyeletes tiszt szobája – ahová a csomagjaikat le kell tenniük – után, egy ellenőrzést követően juthatnak le a börtön szintre. Itt egy vasággyal berendezett cella, kínzóeszközöket is bemutató vallatószoba, egy nyolc tablóból álló emlékszoba és vetítőterem (az ÁVH borzalmait bemutató kisfilmmel) fogadja a látogatót. A hatást fokozzák a hangeffektek; egy vallatás részletei és néhány érintett visszaemlékezése szól a megfelelő szobákban.

A Zalaegerszegi Büszkeségpont a jövőben főleg csoportos látogatókat fogad, (időpontot egyeztetni a Göcseji Múzeumban lehet), de fontosabb ünnepnapokon egyénileg is felkereshető a zarándokhely. A nyitási héten pedig 14-17 óra között minden nap látogatható, óránkénti vezetéssel.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK