2019.09.19., csütörtök - Vilhelmina Zalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Belvárosi pénzlopás és helyszínelő eszközök

2016. október 06. csütörtök, 19:52
Szerző: Pánczél Petra
Zalaegerszeg, 1985. október 12. - késő délután. A belváros üzletei zárnak. A Kossuth utcai cipőbolt két alkalmazottja egy reklámszatyornyi pénzzel (a bevétellel) kilép a boltból, és elindul a posta felé. Szeretnék feladni a pénzt, de csak az utca másik oldalára jutnak...

Egy nem túl bonyolult krimi is kezdődhetne így, ha a mai kor olvasói, filmnézői nem vágynának valami izgalmasabb nyitányra. A fenti sztori azonban nagyon is valóságos volt. A nyomozati anyag – mert nyilván bűncselekmény történt akkor – egyes elemei (például az útszakaszról készült úgynevezett vonalpanoráma fotósorozat) most megtekinthetők a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság aulájában. „Bűnügyi helyszínelés a 80-as, 90-es években” címmel ugyanis, egy rendhagyó kiállítás várja október 21-ig a látogatókat, mely a zalai főkapitányság és a budapesti Rendőrmúzeum közös munkájának eredménye.

Kriminalisztikai tárlat a főkapitányságon

Dr. Sipos Gyula r. vezérőrnagy, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a megnyitón elmondta: a tárlat alapját Dénes László alezredes (a bűnügyi technikai osztály vezetője) gyűjteménye adja. Innen jött az ötlet, hogy mutassák be a néhány évtizeddel ezelőtti nyomozást segítő tárgyakat, technikai felszereléseket a nyilvánosság előtt is.

A nem mindennapi kezdeményezéssel az a céljuk, hogy bekapcsolódjanak a város kulturális életébe, reagáljanak a helyi társadalmat érintő, érdeklő jelenségekre. Annál is inkább, mert a rendészetnek is megvan a maga dokumentálható múltja, csak erre kevesebb figyelem irányult az elmúlt évtizedekben. Pedig a fővárosban működik Rendőrmúzeum; ezért is kérték fel őket közreműködésre. A tárlat alapjául szolgáló bűnügyi technikai eszközöket, egykori dokumentumokat a múzeum kriminalisztikai eseményeket bemutató plakátokkal, és egy régi (az 1800-as évekből származó) rabosító állomással egészítette ki.

Kékiné Rozsnyai Éva, a Rendőrmúzeum igazgatója elmondta: örül a kezdeményezésnek, annál is inkább, mert szeretnek kilépni a múzeum falai közül. Gyakran visznek kisebb kiállításokat iskolákba, de autószalonban, bankban is rendeztek már tárlatot. Úgy érzi, hogy manapság már egy főkapitányság is lehet kultúraközvetítő helyszín.

Sznopek Veronika és id. Dénes László a tárlatnyitón

A bűnügyi technikai osztály 1995-ben vált önállóvá a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságon belül. A bűnfelderítések szempontjából fontos, hogy minél modernebb eszközökkel és minél hatékonyabban végezhessék ezt a munkát az arra kiképzett kollégák – fogalmazott Lontai Márton a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet igazgatóhelyettese. A technikusok az igazságügyi szakértők munkáját segítik, így a két terület tulajdonképpen egymást erősíti.

Hogy mi is történt pontosan a zalaegerszegi főutcán, azon a bizonyos októberi napon? Arról idősebb Dénes László, a főkapitányság akkori nyomozója mesélt lapunknak. A Dísz térrel szemközti, Kossuth utcai cipőbolt bevételével indult el két alkalmazott a posta felé. Az akkori szokásoknak megfelelően reklámtáskában vitték a pénzt. A túloldalon, a tér és a mai Budapest bank (ami akkor egy élelmiszerüzlet volt) közti szakaszon azonban egy ismeretlen tettes elrabolta a „szállítmányt”. A rendőrség sokáig nyomozott az ügyben, hiszen elég nagy összeget tulajdonított el a tettes. Szemtanukat kerestek, vonalpanorámát készítettek (több fotó segítségével rekonstruálták az útszakasz teljes hosszát), melyen jelölték a rablás időpontjában a helyszín közelében tartózkodó járókelők mozgását. (Ez látható a tárlaton is.) A történet sajnos nem végződött happy enddel, mert a tettes sosem került elő; az ügy pedig már rég elévült.

A Kossuth utca érintett szakaszáról készült felvételek várostörténeti jelentőségűek is, mert több olyan üzlet és épület is látható az egykori fotókon, melyek ma már nem léteznek.

A vonalpanoráma egy részlete - A Kossuth utca 1985-ben

A Bűnügyi helyszínelés a 80-as, 90-es években című tárlaton többek között rabosító albumok, jegyzőkönyvek, helyszínelő táska, NDK fémkereső is látható, melyeket a helyi rendőrség munkatársai őriztek meg az utókor számára. A fővárosi Rendőrmúzeum jóvoltából pedig betekintést nyerhetünk néhány olyan bűnténybe, melyek a 20. század második felében történtek. Ilyen például a jól ismert Whiskys-ügy a kilencvenes évekből, vagy a „nikotinos gyilkos” ügye az ötvenes évekből. Ezenkívül a poligráfos vizsgálat hazai történetével és az ujjlenyomatvétel eljárásával is megismerkedhet a látogató.

Sznopek Veronika r. főhadnagy, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a kapitányság Balatoni úti épületében lévő kiállítást bárki megtekintheti munkanapokon 9-15 óráig. A tárlat egy kiállítás-sorozat első eleme, a rendőrség ugyanis azt tervei, hogy a jövőben több hasonló, kriminalisztikai eseményeket, valamint a nyomozók, bűnügyi technikusok munkáját bemutató tárlat is nyílik.
    

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK