2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Domborművel tisztelegtek emléke előtt

2023. június 02. péntek, 19:08
Szerző és fotó: Antal Lívia
Felavatták Bánkúti Sándor, a magyar szablyavívás egyik kiemelkedő alakjának domborművét Zalaszentmihályon, a Hősök napi ünnepség keretében, amelyen részt vett fia, lánya és unokája. A közép-zalai falu nem először emlékezett meg híres szülöttéről, akinek emléktábláját 2021. október elsején avatták fel.

A falu szülöttére, a magyar szablyavívás egyik kiválóságára emlékeztek Zalaszentmihályon

Gausz Tamás, Bánkúti Rita, Bánkúti Barnabás, dr. Csikós Andrea Dóra, Turi Török Tibor, Nagy Bálint és Bánkúti Bence

A történet onnét folytatódott, hiszen az avatás után Máday Norbert, a Magyar Szablyavívó Iskola alapítója felvetésére a község úgy döntött, hogy az emléktábla fölé elkészítteti Bánkúti Sándor domborművét is, mondta el megemlékező beszédében dr. Csikós Andrea Dóra polgármester. Mint fogalmazott, így kívántak tisztelegni egy korábban mélyen elhallgatott nemzeti hős előtt, aki felülmúlhatatlan érdemeket szerzett a magyar kard- és szablyavívásban. Évtizedeken keresztül eredményes vívókat edzett és nevelt nemzetünk büszkeségére.

Bánkúti Sándor Zalaszentmihályon látta meg a napvilágot 1910. július 12-én. Édesapja Berdál István gazdatiszt, édesanyja Orbán Mária. Nyolc testvére volt. Nevét 1935. március 6-án katonai szokás szerint magyarosította Bánkútira, ahol a szívéhez közelálló pályán nyerte meg első síversenyét. Felesége Tóth Mária, akitől két gyermeke született: Barnabás és Rita, ismertette a család történetét a polgármester.

A család nevében Bánkúti Rita fejezte ki köszönetét dr. Csikós Andrea Dóra polgármesternek, Gausz Tamásnak, a Zala Vármegyei Szablyavívó Egyesület képviselőjének, valamint Nagy Bálint országgyűlési képviselőnek. Mint mondta, hálásak azért, hogy lehetővé tették, hogy édesapjuk emléke ne merüljön feledésbe. Őrizze meg örökre ez a tábla és a dombormű. Tudják meg a fiatalok is, hogy egy olyan ember született a falujukban, akire igazán büszkék lehetnek. Bánkúti Rita Turi Török Tibor szobrászművésznek is köszönetet mondott. Kiemelte, nem volt könnyű dolga, mert csak egy régi, megfakult fekete-fehér fénykép állt rendelkezésére a dombormű elkészítéséhez. A mikrofonhoz szólította unokaöcsét, Bánkúti Bencét, akit úgy mutatott be: ő édesapja első unokája, és aki továbbviszi nagyapja örökségét, hiszen szablyavívó vált belőle.

Erős férfi karakter, kemény magyarság, vitézi beállítottság, hazafias érzés, ami kiül az arcra, jellemezte az egykori zalaszentmihályi szülött vívómestert a dombormű megalkotója.

Bánkúti Sándor a Magyar Királyi Toldi Miklós Honvéd Sporttanár és Vívómesterképző Intézetben végzett Borsody László őrnagy tanítványaként, majd a háború után meghurcolva is, a magyar kard dicsőségéért munkálkodott – áll az általános iskola bejáratánál elhelyezett emléktábláján. A föléje tett domborművét Nagy Bálint, dr. Csikós Andrea Dóra, Turi Török Tibor, Gausz Tamás és Bánkúti Barnabás leplezte le. Cséry Gergő plébános atya áldása után a Magyar Szablyavívó Iskola tagjainak bemutatóját tekinthették meg a megemlékezők.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK