2024.05.19., vasárnap - Ivó, MilánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Előadás Széchenyi szerelmeiről

2024. április 21. vasárnap, 20:05
Szerző, fotó: Bánfi Kati
Gróf Széchenyi István szerelmei volt a témája a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Zalaegerszegi Szervezete rendezvényének. Dr. Brummer Krisztián jogász, politológus, a KÉSZ soproni szervezetének elnöke, az országos elnökség tagja ezzel három részes sorozatot kezdett, melyben a jeles magyar történelmi személy életét több szempontból mutatja be.

Démoni és angyali kapcsolatokat is átélt

A nevezett első előadás, a soproniak kérésére jött létre, miután meghallgatták Széchenyi katonai pályafutásáról szólót, mondta a felvezetőben Brummer Krisztián. A kalandos életű grófról 2002-ben készült filmből (A Hídember) vett részletek után rátért az előadásra. Elsőként hangsúlyozta, Széchenyi szerelmi házasságból született (gróf Széchenyi Ferenc, Festetics Julianna), ami ritkaságnak számított ebben a korban. A család legfiatalabbjára nemcsak ez a légkör, valamint az anya, mint nő ideál hatott, hanem a könyvtár- és múzeum alapító apja hazafias nevelése is. 

Balról dr. Brummer Krisztián

A szerelmeiről napló bejegyzéseiből is tudomást lehet szerezni. E téren megtapasztalt démoni és angyali kapcsolatot fogalmazott az előadó, a reménytelen időszakokban pedig többször utalt a kor „divatos megoldására” a főbelövésre, mint lehetőségre. 16 éves korától katonai szolgálatot látott el a romantika nagy korszakában, a rokokó csúcsidőszakában élő fiatalember, ahol a bálok, a szalonok és ezeket irányító hölgyek befolyással voltak akár a politikai intézkedésekre is. A háború utáni felszabadult, kicsapongóbb élet volt ekkor a jellemző. 

A démoni kapcsolatot sógornője, Caroline Meade, gróf Széchenyi Pál felesége jelentette, mely nagy botrányt okozott. Ezt orvosolandó, mert már akkori is vallották, hogy az idő és a távolság gyógyír az ilyesmire, ment a nápolyi küldetésbe (ez úton találkozott és táncolt is a kor híres szépségével, Napóleon húgával, Caroline Bonapartéval).

Következő nagyobb szerelme, akit feleségül is kért, de kosarat kapott, sógornője testvére, Selina Meade. Szintén megkérte a kezét a mindössze 16 éves Henriette Liechtensteinnek, aki szintén kikosarazza. Ekkor mélypontra kerül Széchenyi, édesanyját is elveszti és pusztító gondolatokkal küzd. Innét a kiutat egy 10 évig tartó plátói szerelem jelenti, melyet Seilern Crescence, későbbi felesége iránt táplál. A hölgy ekkor még Zichy Károly felesége, akitől hét közös gyermek született. Majd özvegysége után két évvel mond igen Széchenyinek, 1836-ban, és ebben a házasságban újabb három gyermeknek ad életet. A 21 év korkülönbség ellenére nagyon jó társai voltak egymásnak. A Hitel című írását is a hölgyeknek ajánlotta Széchenyi. A sorsukat az 1848-as események határozták meg később, mert Széchenyi ekkor újabb mélypontra kerül, idegösszeroppanást kap. Utolsó alkotását, a nagycenki templom elkészültét, már nem élte meg. Crescence Széchenyi halála után élete végéig fekete ruhában járt. 

- Amikor a nagycenki mauzóleumba látogatnak, ahol a házaspár nyugszik, emlékezzenek kicsit Széchenyi feleségére is – mondta végül az előadó, akit személyes kötődések is inspiráltak Széchenyi életének kutatására. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK