2024.06.19., szerda - GyárfásZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Emlékezés az erőskezű lovagkirályra

2017. október 03. kedd, 18:56
Szerző és fotó: Nemes Norbert
A Tájak–Korok–Múzeumok Kőrösi Csoma Sándor Klub és a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár a minap tartotta a Szent László lovagkirályra emlékező rendezvényét.

Dr. Törzsök András történész-tanár a tőle megszokott precizitással, komplexitással, a történelmi tényeket harag és részrehajlás nélkül kezelve, egzakt módon tisztázta ki, hogy mit mondanak I. Lászlóról a történelemkönyvek. Megvizsgálta, hogy milyen különlegességek köthetőek hozzá, körüljárta, hogy az uralkodó mit adott, mit ad, mit fog adni a múlt a jelen és a jövő generációi számára. Részletesen bemutatta az Árpád-ház egyenes ágú leszármazottját, Taksony fejedelem ükunokáját, Vazulnak az unokáját, I. Bála fiát. Arra buzdított, hogy legyünk büszkék a példaadó királyunkra, magyarságunkra, nemzetünkre, múltunkra.

Az előadás előtt Huszti Gábor, a Somogy-megyei közgyűlés alelnöke megnyitotta a „Tiszta hittel, erős kézzel” – Szent László király, a hit bajnoka, a haza hőse, 1077–2017 című vándorkiállítást. Mint kihangsúlyozta: a somogyi kötődésű lovagkirály életpéldájával a nemzet értékalapú szemléletéről, a haza szeretetéről üzen. Az 1192-ben szentté avatott királyt a legendák kegyes lovagkirályként mutatják be, mint a késő lovagkori lovagi eszmény megtestesítőjét. Határozott, erőteljes, a céljaiért küzdeni képes király mindig egységes, keresztény nemzetben gondolkodott.

A trónt belharcoktól hemzsegő, nehéz időszakban vette át és drákói szigorúságú törvényeket alkotott. Eltökéltséggel kellett harcolnia a szuverenitásunkat veszélyeztető népekkel. I. László egész Európának példát adhat a kereszténység megerősítésére, hitünk és vallásunk gyakorlására, s nemzetünk összetartó erejének fokozására.

A Törzsök Lajos Endréné vezetésével működő Helikon Versmondókör tagjai: Halmos Eszter, Herczeg László, Jordán Lukács, Kalapos István, ifj. Kalapos István, Kis Gábor és Kovács Stefánia a literatúra témához illő gyöngyszemeinek tolmácsolásával tették emlékezetessé a teltházas rendezvényt.

* * *

2017, Szent László trónra lépésének 940. és szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK