2024.05.18., szombat - Erik, AlexandraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Emlékkiállítás a golyóstoll feltalálójáról

2017. április 13. csütörtök, 19:04
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Találmánytervek, golyóstollak, az első megvalósult íróeszköz példány, sok személyes dokumentum és hagyatéktárgy is látható Hévízen azon a május 19-éig nyitva tartó kiállításon, amely Bíró László Józsefnek, a golyóstoll feltalálójának állít emléket.

A világhíres, ám hazánkban méltatlanul keveset emlegetett „ezermester polihisztor” hírnevét a golyóstoll kitalálásának köszönheti, de kiderült, legalább húsz jelentős találmány fűződik még nevéhez, a golyós parfümdezodortól, a gőzmosógépen át, az automata sebességváltóig. A legelőször a milánói világkiállítás magyar pavilonjában bemutatkozó tárlatot már láthatták az Országos Széchenyi Könyvtár, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a balatonfüredi Kisfaludy Galéria látogatói. Most Hévízre érkezett.

A múzeumi tárlatmegnyitón Szőcs Géza kormánybiztos úgy fogalmazott: Bíró találmánya minden embert összeköt, hisz egy új „univerzumot alkotott". Óriási veszteségnek nevezte, hogy ekkora lángelme nem maradhatott a szülőhazájában és a második világháború idején el kellett hagynia az anyaországot. Magyarország hálával tartozik Argentínának, amiért az új hazája olyannyira befogadta, hogy ott megbecsüléseképpen a születésnapján ünneplik a feltalálók napját. „Kudarc, hogy emléktáblán kívül hazánkban még szobrot sem emeltek a zsidó származású szellemóriás tiszteletére” –mondta el.

Gretel Matías, a budapesti argentin nagykövetség első titkára köszöntőjében azt emelte ki, hogy a tehetséges zseni emlékét őrző csodálatos és inspiráló tárlat nemcsak jelképe a két ország közötti kapcsolatnak, de példa arra is, hogy „együtt mire vagyunk képesek".

Papp Gábor, Hévíz polgármester is megemlékezett a „feltaláló fenoménről”, aki festőművészként és az Előre című lap újságírójaként is jeleskedett. Mint aláhúzta: a fürdőváros a rendkívül színes kül -és belföldi vendégkör számára igyekszik Magyarország kulturális értékeit megmutatni, ezért rendeztek az elmúlt években Munkácsy- és Herendi-kiállítást is, és ezért döntöttek legutóbb a Bíró-tárlat bemutatása mellett. 

Rácz Sándor, a kiállítás szellemi atyja és létrehozója az innovatív lángelme életművébe adott rövid betekintést. A kiállítás résztvevői végignéztek egy Bíró László életét bemutató kisfilmet is, amelyben többen, köztük lánya, Bíró Marianna is beszél az apja felbecsülhetetlen szellemi hagyatékáról. Az ünnepség vendégeit Kathy Horváth Lajos hegedűművész improvicáziója és Petrik Ákos gitárművész argentin muzsikája is lenyűgözte. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK