2020.05.31., vasárnap - Angéla,Petronella Zalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Fejezetek Magyarország régészetéből

2018. június 21. csütörtök, 21:07
Szerző: Nemes Norbert; Fotó: pP
Hétezer esztendő régészetének históriáját dolgozza föl az a berlini székhelyű Német-Magyar Baráti Társaság által szponzorált kötet, amelyik Heinrich-Tamáska Orsolya Lipcsében dolgozó magyar régész és Daniel Winger a rostocki egyetem őstörténésze szerkesztésében jelent meg június elején.

A 7000 év története című, gazdag képanyaggal illusztrált mű a berlini Freie Universität Régészeti Intézetében 2014 és 2015 között, két szemeszteren át megrendezett előadássorozat tanulmányait összegyűjtve közöl fejezeteket Magyarország régészetéből – adta hírül P. Barna Judit. A Balatoni Múzeum régésze, a neolitikus körárkok tényeit és talányait elemzi az öt fejezetre tagolt könyv első részében.

7000 év története egy kötetben

A nagy érdeklődésre számot tartó kötetben neves szakemberek mutatják be Magyarország jelentőségét Európa régészetében. Magyarország kulcsszerepet játszott a neolit forradalomban, illetve az élénk kulturális kapcsolatokat felmutató bronzkorban is. A Közép-Dunavidék tanúja volt a kelta vándorlásnak, majd a római hódításnak, a provinciák kiépítésének. Ez a táj adott otthont különböző lovas-nomád hatalmi központoknak is. A hunok megjelenése a népvándorlás korának kezdetét, míg az avarok uralma e korszaknak a lezárását jelenti.

Illusztráció (A fotó fenékpusztai ásatáson készült 2018-ban)

A honfoglalás pedig a középkori Magyar Királyság születésének nyitó dátuma. Akadtak korszakok (rézkor, a vaskori szkíta kultúra, Karoling-kor) amelyeknek nem lehetett helyet biztosítani, mégis sikerült egy reprezentatív betekintést adni Magyarország régészeti kutatásába. A kötet bepillantást nyújt a Kárpát-medencében egykor élt népek vándorlási útvonalaiba, rokonsági kapcsolataiba, étkezési szokásaiba. Az ásatási leletek beszélnek kézműves technikákról, a tudás továbbadásáról, innovációról, valamint messzire nyúló kereskedelmi kapcsolatokról is. A könyv szakmai hitelességgel a nagyközönség számára is érthető, korszerű és élvezetes olvasmányt kínál.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK