2024.04.17., szerda - RudolfZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Hősök emlékére és a világ békéjéért

2023. augusztus 14. hétfő, 15:45
Szerző és fotó: Antal Lívia
Emlékezés, tiszteletadás, ismeretterjesztés és szórakoztatás. Ezzel a mottóval zajlott le a XIII. katonadal fesztivál Zalaapátiban, amely programjaival, fellépőivel, bemutatóival és látogatottságával hűen képviselte a rendezvény életre hívóinak szándékát.

XIII. katonadal fesztivál Zalaapátiban

A fesztivál ünnepi szentmisével kezdődött Szent Adorján Vértanú és Szent Őrangyalok Plébániatemplomban, melyet követően koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak a polgármesteri hivatal melletti I. és II. világháborús emlékműnél.

„Adassék tisztelet a katonaeszménynek! Megdicsőült hősök szelleme hasson át, és a magyarok istene segítsen minket!” – Zrínyi Miklós költő, hadvezér soraival köszöntötte a megjelenteket Vincze Tibor polgármester a fesztivál ünnepélyes megnyitóján. Mint mondta, a háború félelmetes árnyékában különösen nagy jelentősége van a magyar katonadalok által tolmácsolt üzeneteknek. Közülük a legfontosabb, hogy hazánkban továbbra is béke legyen, amelynek nincs, és nem is lehet más alternatívája. A katonadal fesztivál ezt az üzenet hordozza magában, hangsúlyozta a polgármester, büszkén kijelentve azt, hogy a bakanóták ilyen szintű seregszemléje csak két helyen van az országban, Debrecenben és Zalaapátiban. A polgármester háláját fejezte ki a fesztivál valamennyi szervezőjének: szóljanak hát a katonadalok a hősek emlékére, és a világ békéjéért.

Díszpolgári cím átadása: Németh Lajos Miklós és Vincze Tibor

A katonadalokban megfogalmazott személyes vallomások a hazaszeretet mellett arra is emlékeztetnek, hogy a honvédelem ügye nemcsak múltunk része, hanem jelenünket is elemi módon meghatározó valóság, hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára. Dr. Czermann János kifejtette, a szomszédban dúló háború, a fokozódó nagyhatalmi versengés végérvényesen megváltoztatta hazánk biztonsági környezetét. Magyarország a béke mellett áll, amelyhez erő kell. A magyar kormány és a honvédelmi tárca ezért döntött a magyar haderő NATO kompatibilis csúcstechnológiás eszközökkel való felfegyverzése, illetve megújítása mellett.

A rendezvény címátadással folytatódott, melyen elhangzott, a település legmagasabb kitüntetését eddig ketten kapták meg. Posztumusz díszpolgári címet adományoztak 2004-ben Pacsai János Fidél atyának. Dr. Karabély István háziorvos pedig 2019-ben vette át a Zalaapáti Díszpolgára kitüntető címet. Három a magyar igazság, mondta a polgármester, és a színpadra szólította Németh Lajos Miklóst, akinek, tolmácsolva a település vezetése és közössége háláját, Zalaapáti Díszpolgára kitüntető címet adott át. A Zalapáti Harmonika Zenekar alapítójának és vezetőjének méltatásában elhangzott, a több mint 50 éves munkássága során számtalan fiatalnak adta át tudását, és zenekarával számtalan településre vitte el Zalapáti jó hírnevét.

Ilyen hatalmas megtiszteltetés még nem ért az életben, köszönöm mindenkinek, mondta meghatottan Németh Lajos Miklós, aki a díszpolgári cím mellett Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter köszöntő levelét is átvehette. Elmesélte, hogy amikor elindították a katonadal fesztivált, felmerült, miből is táplálkozhatnak majd. A bevonuló nótákból, menetdalokból, leszerelő nótákból rengeteget gyűjtött össze, hogy a környékbeli dalköröknek is, ha igénylik, tudjon adni. Mint mondta, a kitüntető címhez más is kellett, mert ő egyedül kevés lett volna, így kellettek a tanítványok és a zenészkollégák. Együtt tették ismertté Zaalapáti nevét, ezért nekik is köszöni az elismerést.

Dencs Áron és Szabó Dávid, a helyi óvoda nagycsoportosai Ennek a gazdának szép kocsija van című népdalt adták elő

A katonadal fesztiválon a Magyar Honvédség Veszprém Légierő Zenekara tartott utcai bemutatót, majd a rendezvénysátorban koncertet. Az előadásba a közönség is beszállt, együtt énekelte a zenekarral az ismert katonadalokat. Több népdalkör lépett fel. A programot a Zalaapáti Harmonika Zenekar és Rozmaring Népdalkör műsora zárta.

A rendezvényen régi katonai járműveket, fegyvereket, egyenruhákat, egyéb katonai illetve egészségügyi felszereléseket lehetett megtekinteni a hagyományőrző egyesületek jóvoltából. A gyerekek szimulátorokat próbálhattak ki. A Fanyűvő játékparkban ügyességi, logikai, mozgáskoordinációs játékokkal játszhattak.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK