2024.07.23., kedd - LenkeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Istenekről, hősökről, hiedelmekről a régészet napján

2023. június 03. szombat, 19:04
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Istenek, ideák, hősök volt a mottója az idei régészet napja országos programsorozatnak. A kétnapos (június 2-3.) eseményhez a Göcseji Múzeum is csatlakozott.

 Közösségi programok fémkeresősöknek és gyerekeknek

Pénteken a megyei közösségi régészeket hívták egy találkozóra a Mindszentyneum konferenciatermébe, melynek keretében több előadást hallgathattak meg az érdeklődők olyan civilektől, akik fémkeresősként segítik a régészek munkáját. Havasi Bálint igazgatóhelyettes elmondta: az első ilyen jellegű programra tavaly került sor. Most újra egy közös találkozóra várták a régészeket és az őket támogató fémkeresősöket. Utóbbiak munkájuk elismeréseképpen egy közösségi régészeti kártyát kaptak, mellyel a Göcseji Múzeum, a skanzen és a Mindszentyneum rendezvényeit ingyen látogathatják.

A gyerekeket Simmer Lívia régész várta

A délután folyamán előadást tartott Fekete Fruzsina, a Magyar Nemzeti Múzeum keretein belül zajló közösségi régészetről, Farkas Zsuzsanna, a téma jogszabályi hátteréről, Kovács Adrián, a fémkeresés fizikájáról, valamint Horváth Norbert, aki a közösségi régészet során szerzett élményeit, tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal.

Másnap a Göcseji Múzeum foglalkoztatótermében folytatódott a rendezvény, ahol régészeti játszóház várta a gyerekeket Simmer Lívia régész vezetésével. Csontváz feltárásra, „őskori” kultikus agyagtárgyak és makettek készítésére, római fejtörőre egyaránt sor került. Továbbá két időszaki mini tárlat (kelta temetkezések, római kori érmék Zala vármegyéből) is nyílt, korábbi feltárások anyagából.

Mini kiállítás is nyílt a régészet napján

A Mindszentyneum konferenciatermében ezúttal régészeti ismeretterjesztő előadások hangzottak el az „istenek, ideák, hősök” mottó jegyében. Németh Roland a római érmék “üzeneteiről”, vagyis a kora császárkori pénzek istenábrázolásairól beszélt. Orha Zoltán egy római faragvány megtalálásának kalandos történetét mesélte el. Miháczi-Pálfi Anett a Nart-eposzról és az Artúr-mondakör hőseiről tartott rövid előadást, Eke István pedig a Nemesrádó határában megtalált kelta sírokról és az onnan előkerült izgalmas, kelta harcosokhoz kötődő leletekről beszélt.

A kétnapos program zárásaként Orha Zoltán régész rendhagyó tárlatvezetést tartott a Mindszentyneum alagsorában található „A téglától a templomig” című kiállításban. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK