2023.03.20., hétfő - KlaudiaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Jégkorszak állatrekonstrukciókkal

2023. február 22. szerda, 17:38
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Aki a népszerű animációs film után kíváncsi a jégkorszak történeti, természettudományi hátterére, látogasson el a Mindszentyneum időszaki kiállítótermébe. A napokban ugyanis Zalaegerszegre érkezett a Természettudományi Múzeum országos vándorkiállítása, a Jégkorszak.

 Kiállítás az eljegesedés időszakairól

A valódi ősleleteket és a korabeli állatok rekonstrukcióit bemutató interaktív tárlat többek között arra is válaszokat keres, hogy miért vannak a Földön jégkorszakok, milyen állatok éltek és haltak ki az eljegesedés idején? Illetve, hogy mit és mennyit evett például egy mamut ahhoz, hogy a korszak klimatikus viszonyai között fennmaradhasson? A tudósok szerint minimum napi 2 és fél mázsa, egyes kutatók szerint viszont akár 5 mázsányi növény lehetett a „fejadagja”. A kiállításon látható annak a mamutnak is néhány csontja, melynek váza a zalaegerszegi Rövid-Jánkáról került elő 1902-ben. 

A gyerekek a sztyeppi bölénnyel ismerkednek

A kiállítás arra is rávilágít, hogy a Jégkor (vagyis a legutóbbi jégkorszak) alatt több alkalommal történtek úgynevezett fajkeletkezési és fajkihalási események. Bár jelentek meg új fajok a színen, összességében a folyamat a kihalások felé tolódott el. 5 millió éve a Föld élővilága folyamatosan szegényedik. Ugyanakkor a földi élővilág változatossága a már említett legutóbbi jégkorszaknak köszönhető. A bemutató eloszlatja a téma körül forgó tévhiteket is; például, hogy mindent jég és hó borított a Földön. Jégkorszakoknak ugyanis azokat a többmillió évig tartó időszakokat nevezi a tudomány, amikor a bolygó felszínének egy részét borítja nagyobb, összefüggő jégtakaró. Az eljegesedést lassú (évmilliókig tartó) lehűlés és jégfelhalmozódás előzi meg. A Föld 4,5 milliárd éves történetében több ilyen korszak is volt, melynek nyomai ma is megtalálhatók.

Gyapjas mamutborjú

A tárlat különleges tárgyi anyagok, gerinces ősmaradványok, valamint tudományosan hiteles rekonstrukciók (pézsmatulok, gyapjas mamutborjú, sztyeppi bölény, rénszarvas, óriás övesállat páncélja, óriáshiéna, kardfogú tigris) segítségével mutatja be a legutóbbi jégkorszak környezetre gyakorolt hatását, nyomait. De, az utóbbi 2,5 millió év klímaváltozásairól, és a kontinens jégtakaróinak mozgásáról is szól. Feltéve a kérdést: vajon ma is jégkorszakban élünk? Hiszen napjainkban Földünk 10 százalékát jég borítja, pedig voltak olyan időszakai a bolygónak, amikor a sarkvidékeken nem volt jégsapka.

Óriás övesállat páncélja

A vándorkiállítás főleg a diákok ismereteit szeretné bővíteni, de bármelyik korosztály számára tartogat érdekességeket. A megnyitón Gecse Péter alpolgármester köszöntötte a jelen lévő második osztályos csoportot, akik az Ady-iskolából érkeztek az interaktív tárlatvezetésre. A kiállítás március 3-ig látogatható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK