2022.12.09., péntek - NatáliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kiváló stratéga, érzékeny költő

2021. október 03. vasárnap, 10:36
Szerző: -pet-; Fotó: pP
400 éve (1620. május 3-án) született Csáktornyán Zrínyi Miklós költő, hadvezér, horvát bán, Zala vármegye egykori főispánja, a Szigeti veszedelem szerzője. Egészen pontosan tavaly, vagyis 2020-ban volt a kerek évforduló, ám a pandémia miatt elmaradtak az ünnepi események.

Zrínyi Miklósra emlékeztek

A város dísztermében (ahol egy nagyméretű, Zrínyiről készült festmény is díszíti a falat) most került sor a jubileum alkalmából rendezett tudományos emlékülésre. Az eseményen a Nemzeti Közszolgálat Egyetem három tanára (prof. dr. Padányi József vezérőrnagy, dr. Négyesi Lajos ezredes, dr. Hausner Gábor alezredes, hadtörténész), valamint dr. Vándor László régész, nyugalmazott múzeumigazgató tartott előadást. Ő volt a rendezvény kezdeményezője is. A konferencián dr. Kostyál László művészettörténész, a Göcseji Múzeum igazgatója elnökölt. Az ülést Balaicz Zoltán polgármester nyitotta meg.

Az előadássorozaton a Muraköz védelmének kapcsán szó esett Zrínyi Miklós katonai zsenijéről, de a felesége halála miatt megtört, érzékeny költő is megelevenedett. Elhangzott: Zrínyit nem véletlenül nevezzük a 17. század egyik legnagyobb politikusának. Kiváló stratéga volt, aki mindig „átlátta a terepet”. Fő küldetésének a török kiűzését tekintette, de a magyar függetlenség ügyéért is hadba szállt. 

Költészete kapcsán Négyesi Lajos egy Odüsszeusz-párhuzamra is felhívta a figyelmet. Zrínyi siratóverseiben is mindig megjelenik a tenger és a hajó, mint motívum, csakúgy mint a jó szél, (vagyis a jó szerencse) szimbolikája. 

Vándor László pedig az Őrtilos melletti Zrínyi-Újvár régészeti kutatásainak eredményeit tárta a hallgatóság elé, hiszen a régész már hosszú ideje foglalkozik a Zrínyi Miklós által 1661-ben épített vár történetével.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK