2019.10.22., kedd - Előd Zalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Konferencia a Szent Márton templomokról

2016. november 08. kedd, 21:28
Szerző: Nemes Norbert
Magyarország középkori, Szent Mártonnak szentelt templomaival kapcsolatos eredményeiket ismertették hazánk neves építészei, régészei, történészei, levéltárosai október végén, Keszthelyen, a Szent Márton-év egyik utolsó tanácskozásán.

A Balaton Kongresszusi Központ és Színházban tartott szakkonferenciát a keszthelyi Balatoni Múzeum, a Keszthelyi Városvédő Egyesület (KVE) és a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa szervezte. A különféle tudományterületeket képviselő szakemberek elsősorban Vas és Zala megyék ma is álló, illetve korábban már elpusztult, középkori eredetű Szent Márton-templomait mutatták be, illetve előadásaikban érintettek több, az 1700 éve született szent kultuszával kapcsolatos érdekességet is.

A keszthelyi Szent Márton-emlékmű

Építészek, régészek, történészek a kultuszról és az épített örökségről

Zágorhidi Czigány Balázs történész a szombathelyi Szent Márton-kultusz Vas-vármegyére gyakorolt kisugárzásáról szólt. A kutatások eredményeit a hallgatósággal megosztva kiderült: Vas vármegyében 15, Zala vármegyében 21 Szent Mártonnak szentelt templom állhatott a középkorban. Minden kistájnak megvolt a maga Szent Márton-temploma a megyében, ezt a mai településnevek is őrzik: Kemenesszentmárton, Őriszentmárton, Hegyhátszentmárton, Rábaszentmárton.

Feiszt György szombathelyi levéltáros Vas és Zala megyei települések egykori Szent Márton-templomait mutatta be. Jelezte: Nagytilajon egy kőkereszt áll a templom helyén, mely tanúsítja, hogy 1880-ban bontották le a település Szent Márton-templomát. A hegyhátszentmártoni templomnak mindössze a kapuzat egy darabja maradt fenn, amit a község mai templomában őriznek. A szigligeti vár Szent Márton-kápolnája is sok titkot őriz. A kápolnát a hat éve Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát szentelte föl.

Keszthely egykori, a mai kastélypark területén állt, egy 1247-es oklevélben már említett Szent Márton-templomáról is szólt egy referátum. Ennek históriáját Vándor László régész mesélte el. A templomot éppen kétszáz éve, tornyát 136 esztendeje bontották el a Festeticsek. A templomból mára csupán a Balatoni Múzeumban őrzött keresztelőmedence maradt meg, de a KVE jóvoltából egy emlékkő jelzi az egykori Szent Márton-templom helyét a kastélyparkban. Ez az emlékkő egyúttal bekapcsolja a Balaton-parti várost a nemzetközi Szent Márton-zarándokút hálózatába is.

Kiss Gábor, a Savaria Múzeum régésze a szombathelyi Szent Márton-templom történetét mutatta be, felvázolva az átalakítások történetét a tavaly történt teljes megújulásig. Németh Zsolt fizikus a Somló hegy keleti lejtőjén található Szentmártonfölde templomát, annak eredeti funkcióit mutatta be. Kerner Gábor építész, néprajzkutató a keszthelyi, több szempontból is különlegesnek tekinthető Szent Miklós-temetőkápolnáról tartott előadást. A Vaszary Kolos hercegprímás nyughelyeként is szolgáló kápolna falait 14. századi freskók díszítik kívülről és belülről is. Két évvel ezelőtt a külső falzaton feltárták Krisztus, Szent Miklós, Szent Bertalan, Szent Márton képét is, de minden bizonnyal rejtenek még középkori freskókat a falak.

Szendrei Zsolt építész, urbanista európai minták nyomán azokat az utakat vázolta, amelyek segítségével új funkciót lehet adni épületeknek, emlékhelyeknek, meghagyva azok eredeti jellegét.

Orbán Róbert, a konferencia egyik szervezője, a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsának elnöke zárszavában kiemelte: a Kárpát-medencében mintegy száz Szent Márton-templom áll, és további száz Mártonnak szentelt egykori templomnak tudjuk hozzávetőlegesen a helyét. A Szent Márton-egyesület vezetője kiemelte: ösztönözni igyekeznek a közösségeket, plébániákat azért, hogy a keszthelyihez hasonlóan emlékhellyé tegyék az elpusztult templomok helyét.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK