2018.04.22., vasárnap - Csilla,NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kötet a nándorfehérvári csatáról

2017. október 27. péntek, 16:37
Szerző: V.Zs.
Cseh Valentin zalaegerszegi történész A nándorfehérvári csata 1456 című kötetének második kiadását mutatták be az elmúlt héten.

 A szép kivitelezésű, színes fotókkal, térképekkel illusztrált kiadványt – mely a nándorfehérvári csata történetét, előzményeit mutatja be a déli határvédelem kialakulásától Kapisztrán Szent János és Hunyadi János kultuszának utóéletéig – dr. Veszprémy László alezredes, az MTA doktora ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

A hadtörténész jelezte: minden városban öröm, ha van olyan fiatal történész, aki a nemzeti múlt területével foglalkozik, ugyanis történelmi elődeink tettei példaértékűek. 560 éve annak, hogy a nándorfehérvári diadal bebizonyította, hogy a legyőzhetetlennek hitt oszmán birodalom sem verhetetlen. Nándorfehérvár emléke európai és hazai visszhangot váltott ki, hiszen a szétszóródott forrásanyagok több európai levéltárakban találhatók. A csata résztvevői Hunyadi Jánostól kezdve különböző leveleket, beszámolókat készítettek, többen másféleképpen írták le a hadieseményeket, így mindezek összefoglalója komoly kutató munkát igényelt.

Dr. Veszprémy László szólt a török hadászati, katonai tévedésekről is, ami a csata elvesztéséhez vezetett. Úgy véli ennek oka többek között, hogy korán abbahagyták a vár lövetését és lebecsülték a „szedett-vedett” kereszteseket

A második kiadású könyv anyaga tartalmában is megújult az előzőhöz képest a számos új forrásanyaggal, valamint fotókkal, ezért a korabeli hangulatot hűen idézi fel.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL
CÍMKÉK