2024.07.12., péntek - Izabella, DalmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kötet Nándorfehérvár elestéről

2023. szeptember 15. péntek, 11:10
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A közelmúltban látott napvilágot Cseh Valentin történész „Nándorfehérvár 1521. évi ostroma és elvesztése” című kötete. A zalaegerszegi Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum munkatársának könyvét a Mindszentyneumban mutatták be a közönségnek.

Megjelent Cseh Valentin új könyve

Dr. Négyesi Lajos, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense a szerzőt és a kiadványt méltatva többek között elmondta: komoly munka van a tanulmánykötet mögött. Cseh Valentinnak sikerült a legkorszerűbb, legfrissebb információkhoz hozzájutnia. Értő kézzel nyúlt az ország történelmének egyik legizgalmasabb időszakához.

Négyesi Lajos és Cseh Valentin

A Zrínyi kiadó gondozásában megjelent, képekkel gazdagon illusztrált, keményborítós könyv a Nándorfehérváron 1521-ben végbement ostromot, és a vár elvesztését taglalja. Kiemelve, hogy bizonyos értelemben abban az évben dőlt el Magyarország sorsa is. A szorongatott végvár védői Oláh Balázs vicebán vezetésével több, mint két hónapig tartották magukat a központi hatalom hathatós segítsége nélkül. A szerző szerint a végvárat védő mintegy 700 vitéz hősies tettet hajtott végre a többszörös túlerővel szemben. A végvárat aztán megszerezte Szulejmán szultán és az Oszmán Birodalom, így a déli kapuját elvesztő Magyarország nyitva állt a török előtt. A tanulság azonban az, hogy sosincs végső győzelem, mint ahogy végső vereség sem.

Cseh Valentin nem először foglalkozik Nándorfehérvárral. Korábban a győzedelmes, 1456 júliusában megvívott csatáról adta ki ismeretterjesztő kötetét, mégpedig az esemény 550. évfordulója apropóján. A mostani könyvvel tovább haladt az időben, és a vár 65 évvel későbbi elestéről, illetve annak körülményeiről értekezik. A kiadvány kétnyelvű; a magyar mellett szerbül is olvasható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK