2023.02.08., szerda - ArankaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Másfél évszázad, 531 bíró

2021. július 12. hétfő, 21:28
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
A ma bírósága: elődeink öröksége. Akár ez is lehetne a mottója annak a kiadványnak, mely a Zala megyében ítélkező bírák nevét és hivatali működésük idejét foglalja össze a kezdetektől egészen napjainkig. A „Zalai bírói archontológia 1872-2020” című kötetet a közelmúltban mutatták be a Zalaegerszegi Törvényszék Dísztermében.

Kiadvány Zala megye bíráiról

Dr. Sorok Norbert, a törvényszék elnöke bevezetésképpen elmondta: mindig fontosnak tartották a bíróságtörténeti kutatómunkát, a szervezeti hagyományok ápolását. Az elmúlt időszakban több bíróságtörténeti kiadványuk is megjelent, konferenciákat tartottak, kiállításokat rendeztek. A megye több bírósági épülete is megújult, melyeket egy-egy alkalom kapcsán (például a múzeumok éjszakáján) a nagyközönség előtt is megnyitottak, de történelmük egy-egy érdekes időszakát még színpadra is állították. Ezekhez a kezdeményezésekhez kapcsolódik a most megjelent kötet is, mely a 19. századtól napjainkig méltó emléket állít a megye valamennyi, és jelenkori bírájának. A fotókkal illusztrált, rövid életrajzi adatokat tartalmazó könyv az Országos Bírósági Hivatal által meghirdetett Ráth György Bírósági Történelem és Hagyományápolás Pályázat keretében valósult meg.

Dr. Sorok Norbert és Dr. Magyar Károly

Az önálló, független magyar bírósági szervezet működése 1872. január elsején vette kezdetét. Az azóta eltelt több mint száz esztendőben a zalai bírósági szervezet sok változáson ment keresztül – fogalmazott a kiadványt bemutatva Dr. Magyar Károly, a Zalaegerszegi Törvényszék Bíróságtörténeti Koordinációs Testület elnöke. A kötet célja az, hogy bemutassák a megyében szolgálatot teljesító bírói kar névsorát. A bíróságok történetének feltárásakor mindig is előnyt élveztek ezek az úgynevezett archontológiai kutatások, melyek a vezető tisztségviselők névsorát tartalmazzák, életrajzi adatokkal, rövid leírásokkal együtt. A mostani könyv egy hosszú időre visszanyúló levéltári, bírósági irattári, könyvtári kutatómunka eredménye. Hiszen a személyzeti anyagok a különféle gyűjteményekből kerültek elő. Az adattár ábécé- és nem kronológiai sorrendben tárja az olvasók elé a bírák névsorát. Hogy azonban mégse legyen annyira „adattári” a kötet, fényképek és életrajzok is színesítik a kiadványt.

Másfél évszázad bírái egy kötetben

Magyar Károly arra is rávilágított, hogy a tárgyalt időszakban 531 bíró munkálkodott a megyében, ebből 85 nő. Így az elmúlt másfél évszázadról elmondható, hogy inkább a férfiak űzték ezt a foglalkozást. E téren az 1950-es évektől érezhető változás (1954-ben nevezték ki az első bírónőt, Dehes Istvánné személyében), majd a ’60-as évektől egyre nőtt az arányuk.

A rendezvényen elhangzott: ezt a kutatómunkát sosem lehet befejezni, csak átmenetileg abbahagyni. Bármikor előbukkanhatnak újabb levéltári, irattári anyagok, amik kiegészíthetik, pontosíthatják az eddigi adatokat. De azt is érdemes nyomon követni, hogy egy-egy bíró hová került el Zala megyéből, milyen karriert futott be más településen, vagy a fővárosban. Sokukból lett ugyanis kúria elnök, jogtudós, politikus, vagy a legfelsőbb bíróság tagja. Egy biztos, a kötetben szereplő elődök kötelességüket sosem feledve becsülettel szolgálták az igazságszolgáltatás ügyét.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK