2024.02.27., kedd - EdinaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Mindszenty nyomában – mobilapplikációval

2021. szeptember 02. csütörtök, 20:43
Szerző: -pet-; Fotó: pP
„Mindszenty városa” címmel elkészült egy telefonra letölthető mobilapplikáció, mely Mindszenty (Pehm) József zalaegerszegi tevékenységét alapul véve, egy virtuális sétára hívja a felhasználókat.

Virtuális túravezetés, valódi történelmi séta

Az appot dr. Kovács Gábor címzetes főjegyző, a Mindszenty-projekt koordinátora és Horváth-Illés Borbála, pályázati szakreferens mutatta be a városházán. A sajtótájékoztatón elhangzott: a Mindszenty városa elnevezésű mobilapplikáció egy TOP-pályázatnak köszönhetően készült el, 5 millió forintból.

Mint ismert, Pehm József 1917-től volt hitoktató Zalaegerszegen. 1919-ben átvette a plébánia vezetését, 1944-ig volt a város apátplébánosa. Életének, illetve zalaegerszegi tevékenységének a Göcseji Múzeum új épületszárnyában hamarosan megnyíló Mindszentyneum állít majd emléket. Az érdeklődők a mobilapp segítségével azonban máris sétára indulhatnak, és felkereshetik mindazon helyeket, épületeket, melyek kapcsolódnak valamilyen formában a bíboros zalaegerszegi életéhez. Az applikáció letöltői egy virtuális vezetett túra keretében, fotók és dokumentumok segítségével járhatják végig a városban és annak környékén található helyszíneket, de információt is kaphatnak a bíboros életéről, munkásságáról, valamint a város kulturális- és közéletében betöltött szerepéről.

Kovács Gábor hozzátette: az app tizenkét nevezetességet mutat be, melyek ajánlott útvonalakon vagy egyedi útvonaltervvel járhatók végig. Minden helyszínről egy rövid szöveges dokumentum olvasható, ám hanganyagok és korabeli fényképek is segítik az időutazást. Az app egyik előnye az útvonaltérképen túl a gazdag fotóanyag: a korabeli fényképeket – a szakmai dokumentumokhoz hasonlóan – a Göcseji Múzeum állította össze.

Elhangzott: a mobilapplikáció egy egyedi fejlesztésű, iOS vagy Android platformmal rendelkező mobiltelefonra letölthető magyar nyelvű alkalmazás, mely offline üzemmódban is működik.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK