2023.12.03., vasárnap - FerencZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Régi karácsonyok nyomában

2021. december 13. hétfő, 17:38
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Ínyencségek és igényes portékák minden korszakban voltak, ünnepek idején meg különösen. Ahol eladásra kínált áru van, ott kell lennie valamilyen marketing tevékenységnek is. Hogy hogyan készültek a zalaegerszegiek a 19-20. század fordulóján a karácsonyra, és milyen árucikkekkel, hirdetésekkel csalogatták a kereskedők a vásárlókat, kiderült a Tourinform Iroda adventi belvárosi sétáján.

Adventi programokkal készült a Tourinform Irodában

Tuboly Andrea irodavezető érdeklődésünkre elmondta, már a korábbi években is szerveztek adventi tematikájú sétát. Akkor a 20. század első évtizedének karácsonyvárást, ünnepségeit vették górcső alá; a századfordulótól egészen az első világháború kitöréséig. Idén „Karácsonyi históriák” címmel még előbbre utaztak az időben, és az 1880-1905 közötti időszakot járták körbe. A téma feldolgozása az iroda saját kutatásán alapult, hiszen szakmai anyag, komplex történeti áttekintés még nem született a 19. század végének karácsonyaival, vagy az adventi készülődéssel kapcsolatban. A séta menetét korabeli újságcikkek és hirdetések, valamint levéltári dokumentumok segítségével állították össze. Mindez nem volt egyszerű feladat, mert a régi hirdetésekben a legtöbbször nem adták meg az üzletek pontos helyét, címét. (Kisváros lévén az itt élőknek valószínűleg egyértelmű volt, hogy melyik kereskedő üzlete hol található.) Az iroda munkatársai régi képeslapok, valamint levéltári feljegyzések alapján próbáltak közelebb kerülni a múlthoz.

Tuboly Andre és Tódor Tamás

A kutatómunka során számos érdekességre bukkantak, melyekből aztán összeállt a teljes program. Tódor Tamás, az iroda munkatársa, a séta vezetője kérdésünkre néhány „ínyencségről” be is számolt. A 19. század végén Rosenthál Ignácz kereskedésében – mely a „Deák Ferencz sétány alatti utczában” működött – például hozzá lehetett jutni olyan csemegékhez, mint a francia mustár, vagy a szarvasgombával töltött májpástétom. Kummer Gyula cukrász pedig már az 1880-as évek végén árult kevert mandulából készült aprósüteményt. Nem is olcsón: kilóját 2 forintért mérte (ez ma körülbelül 7.600 forintnak felel meg), a pozsonyi kétszersült kilója pedig 1 forint 40 krajcárba került (ma nagyjából 5.300 forintot fizetnénk érte). Kaszter Sándor gyógyszerészetében, vagyis a Szentlélek patikában (mely az 1800-as évek végéig régi helyén, az Oh Patika utcában – ma Mozi köz – állt ) az advent slágere 1892-ben a Dr. Popp-féle növényszappan volt. De Persay-féle bajuszpedrőt is hirdettek a karácsonyi portékák között, melyet egy novai gyógyszerész készített.

A volt Kummer-kávéház

Mondani sem kell, hogy az alkoholos italok nagy népszerűségnek örvendtek már akkoriban is. „Kellemesebb meglepetést semmivel sem szerezhet az ember a barátjának az újévi ünnepek alkalmából, mint konyakkal; ezen egyaránt kiváló élvezeti és nélkülözhetetlen házi szerrel.” – állt egy hirdetésben 1889-ben. A belvárosi séta során többek között a régi üzletek mai épületeihez látogathattak el az érdeklődők, de a korabeli éjféli misékről, a Karácsonyfa Egylet működéséről és az Arany Bárány szállóban tartott estélyekről is sok érdekesség hangzott el.

Kummer Gyula cukrász egyik korabeli hirdetése

A Tourinform Iroda nemcsak a felnőttekre gondolt advent alkalmából, hanem a gyerekekre, családokra is. A Mikulás-váráshoz kapcsolódva például Mikulás Manófutamot szerveztek december 5-én és 11-én. Tuboly Andrea ezzel kapcsolatban elárulta: ez a családi kalandjáték egy izgalmas nyomozás, mégpedig szabadtéren. Az iroda munkatársai által már korábban „életre hívott” játékos figura, Égerke nyomoz. Épp a Télapó vendéglátására készül, ám riadtan tapasztalja, hogy ük-ük-üknagymamája titkos családi mézeskalács-receptjét a molyok megrágták, itt-ott hiányoznak az összetevők és a mennyiségek. Szerencsére azonban a nagymama nyomokat hagyott a belvárosban, hogy a recept sose vesszen feledésbe. A gyerekek és szüleik, nagyszüleik ennek nyomába eredhettek a vidám délutánon. 
     

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK