2024.05.18., szombat - Erik, AlexandraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tófejen trianoni emlékparkot avattak

2022. június 04. szombat, 17:47
Szerző és fotó: Antal Lívia
Ma megyeszerte megemlékezést tartottak a trianoni békediktátum 102. évfordulóján. Tófejen ez alkalomból felavatták a trianoni emlékparkot, ami a helyi faluszépítő egyesület és a Road Wanderers Motoros Club kezdeményezésében és kivitelezésében és az önkormányzat támogatásával épült meg.

A 102 éve történtekre emlékeztek a nemzeti összetartozás napján

Horváth Zoltán polgármester szólt elsőként a jelenlévőkhöz, kiemelve azt, hogy június 4-e, Trianon évfordulója 2010 óta a nemzeti összetartozás napja, amely napon minden magyarlakta településen megemlékezést tartanak.

Olasz Jánosné képviselő beszédét úgy kezdte, hogy Tófejen ez nap egyrészt megemlékezés a magyar nemzetet ért sorstragédiáról, másrészt ünnep, mert felavatják a trianoni emlékparkot. Majd Gróf Apponyi Albert az első világháborút lezáró párizsi béketárgyalások magyar küldöttségének vezetője három nyelven elmondott védőbeszédből olvasott fel egy rövid részletet, amelyben a békefeltételek szigorúságát bírálta.

Beszélt arról is, hogy számokban mit hozott ez: Magyarország elveszítette területének több mint kétharmadát, elcsatoltak tőle 10,7 millió lakost, 92 várost, gyárainak és vasútvonalainak több mint a felét, az út- és csatornahálózatának 80 százalékát. Odalett minden só-, ezüst- és aranybányánk. Réz-, mangán- és higanykészlet nélkül maradtunk. Másé lett olajkútjaink, erdeink többsége. Mindennek következtében Magyarország nemzeti vagyona az 1914 előttinek a 38 százalékára zsugorodott. Mint mondta, Trianon nemcsak a gazdaságfejlesztés alapjaitól fosztotta meg hazánkat, de megtörte nemzeti önérzetünket is. Az igazi sorstragédiák a történelmi események mögötti emberi sorsokban vannak. Ennek kapcsán felidézte anyai nagyszülei sorsát, akik a békediktátum miatt az akkori Csehszlovákiához kerültek.

A számokban nem mérhető gazdasági károkat a Bethlen-kormány lassan orvosolni tudta, a Klebersberg-féle kultúrpolitika pedig talpra állította a magyar közoktatást. Magyarország felállt, még mindig itt élünk, és itt leszünk. Június 4-e, a nemzeti összetartozás napja is azt bizonyítja, hogy a magyar nemzet államhatárok feletti összetartozása ma is valóság. Ezt erősíti az erdélyi Gyulakuta testvértelepülésünkkel és a szlovéniai Zsitkóccal való összetartozásunk, hangsúlyozta. A trianoni emlékhely is, amelynek létrehozásában köszönetét fejezte ki az ötletgazda és a kivitelezésben fő részt vállaló Soós László képviselőtársnak, az Örök Tinik csapatának, a falu szépítőinek, Tóth Marianna kertésznek, valamint a fennállásuk 25. évfordulóját ünneplő Road Wanderers Motoros Club tagjainak.

Tapaszti Zsurma klubtag dr. Csámpai Ottó, a szlovákiai alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpont igazgatójának Trianonnal kapcsolatos gondolatatit olvasta fel. Többek között ezt írta: 1920. június 4-én egy gyönyörű, virágzó országot téptek szét, a magyar nemzet 102 éve nem élheti álmát egy országban. Itt a szórványvidéken naponta harcolniuk kell a magyarságukért, a magyar oktatásért és az anyanyelvükért. A mai nap a nemzeti összetartozás napja, Alsóbodokon is megszólal harang. Levele végén arra kérte a tófejieket, hogy tartsák meg őket emlékezetükben, mert a határon túl is élnek igazi magyarok.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK