2024.07.21., vasárnap - Dániel, DaniellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Virágos díszű ónmázas edények a vitrinben

2024. február 09. péntek, 10:58
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Dél-itáliai eredetű, Magyarországon készült habán korsó és tál lettek az idei év első „Hónap műtárgyai”. A Göcseji Múzeum gyűjteményéhez tartozó restaurált fajansz korsó és tál még egy 1976-1978 közötti ásatáson került elő a Lenti várból.

Habán korsó és tál a Hónap műtárgya

 Az ásatásvezető akkor dr. Vándor László régész volt, most Orha Zoltán régész mesélt a tárgyakról a zalaegerszegi polgármesteri hivatal aulájában lévő vitrin előtt.

Dömötör Andrea gyűjteménykezelő kihelyezi a tárgyakat

- Nem hétköznapi átlagembereknek készült használati eszközökről van szó. A fajansz tárgyakat főúri udvarokban használták a 16-17. században. Ilyen nagyobb, szinte épen maradt darabok ritkán kerülnek elő, inkább csak töredékesen jönnek a felszínre az ásatások alkalmával – mesélte Orha Zoltán.

Hozzátette: a fajansz kerámia az olasz Faenza városáról kapta a nevét. Az ókori keletről származó készítési technika a középkorban mór közvetítéssel jutott el Spanyolországon keresztül Itáliába. Ezt a tárgytípust Magyarországon az 1577 után Faenzából ide menekült protestáns habán fazekasok honosították meg.

Orha Zoltán régész mesélt az edények eredetéről

Ezek az ónmázas edények általában korongon vagy formában készültek, tejfehér alapszínűek, fényes felületűek. A 16-17. századi itáliai ízlést tükrözve színes, virágos díszítést kaptak. A fazekasok kedvelt edényformája volt a korsó, melyre kiváló példa a most bemutatott darab. Ami a díszítését illeti: egy tejfehér alapra festett polikróm virágminta látható. Az oldalán olvasható a készítés éve is, 1692.

A másik kiállított tárgy egy 21,5 centiméter átmérőjű tál. A szintén tejfehér alapú mázú közepén sárga és zöld színű virágminta található. A tál pereme gerezdes kialakítású, virágszirmokra emlékeztet. A készítés dátuma 1680.

A Lenti várból kerültek elő (Forrás: Göcseji Múzeum)

A régész elmondta azt is, hogy nem volt semmi különösebb apropója annak, hogy ezeket a leleteket választották a hónap műtárgyának. Mivel szépen megmaradt és jól restaurált edényekről van szó – melyeken jól látszanak a korszak jellegzetes motívumai – a múzeum munkatársai időnként szeretik megmutatni őket a közönségnek. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK