2023.03.20., hétfő - KlaudiaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zsidóüldözések a színházakban is

2016. december 16. péntek, 13:11
Szerző: -pet-
A magyar holokauszt színházi áldozatai címmel nyílt kiállítás a Hevesi Sándor Színház nézőtéri galériájában. A tragikus sorsú színészek, rendezők, színházigazgatók életét bemutató tablók a fővárosból érkeztek Zalaegerszegre, az Országos Színháztörténeti Múzeum és a Magyar Színházi Társaság és a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség jóvoltából.

A kiállítás tíz magyar színházi szakember életébe nyújt betekintést, jelezve; a holokausztnak a szakma kiválóságai is áldozatul estek. A folyamat már a zsidótörvények bevezetésével kezdődött, hiszen számos tehetség pályáját törte ketté a rendelet.

Vándorkiállítás az áldozatok emlékére

Mint azt a tárlatot megnyitó Harsányi László társadalomkutató elmondta: a tablókon látható művészek mind nagy ismertségnek örvendtek a két világháború között, ám a zsidótörvények következtében létrejött színművészeti kamara megfosztotta őket a játszás lehetőségétől. Sok zsidó származású színművész próbálkozott ezután a Magyar Artista Egyesületnél (mert rájuk nem vonatkozott a törvénykezés), vagy egyszerű jegyszedők lettek, ha a színház közelében akartak maradni.

Másoknak hitközségi művelődési házak próbáltak segítséget nyújtani. Sajnos sokan – már a törvénykezést követően – az öngyilkosságba menekültek. Az elhurcolások és a nyilasterror egyre növelte az áldozatok számát, akik között olyan neves színházi embereket találunk, mint például Roboz Imre, a Vígszínház legendás igazgatója.

A vándorkiállítás – mely immár két éve „utazik” az országban – január 18-ig látogatható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK