2020.05.31., vasárnap - Angéla,Petronella Zalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

3d-s, katonai jellegű program

2017. május 30. kedd, 17:26
Szerző: -pP-; Fotó: pP
Zalaegerszeg lett az egyik regionális központja a pécsi székhelyű, ám országos szintre bővült Elite Challenge Training System programnak. Mint arról már korábban beszámoltunk, a katonai jellegű (de nem harcászati célú) kiválasztó program helyi koordinálását Veszprémi Bori, a Moveland Mozgásműhely szakmai vezetője végzi.

Az edző tavaly végezte el a nőknek szóló, 60 órás Amazon Challenge „kihívást”, januárban pedig – az ország több más pontjához hasonlóan – Zalaegerszegen is megalakult a régiós központ. A klubnak már több helybéli tagjai is van, akik heti kétszer vesznek részt speciális edzéseken. Sőt, időközben egyikük, Németh Tamás elvégezte a férfiaknak szóló, 120 órás Elite Challenge „végrehajtást”. Így Borival együtt már ketten tagjai az Elite 100 csapatnak Zala megyéből.

Az "Elite-csapat" egy része a Movelandben

 Elite Challenge edzésprogram Zalaegerszegen is

Veszprémi Bori érdeklődésünkre elmondta: bár maga a program Pécsett már hat éve működik – Koltai Arnold alapító, nyugalmazott alezredes vezetésével –, az év elején jött létre az a hatszintes vizsgára épülő edzésrendszer (Elite Challenge Training System), melynek egyik központja Zalaegerszeg lett. A Moveland Mozgásműhelyben hat vizsgán keresztül, a végső nagy kihívásra – vagyis az előbb említett 120 órás Elite Challengere, illetve a 60 órás Amazon Challengre – készülhetnek fel a jelentkezők. Maga a kihívás nem tömegsport: a lemorzsolódás még a férfiaknál is 70-80 százalékos. A részvétel tényleg komoly felkészülést igényel. A kezdő szinttől a hatodik vizsgáig eljutni nem könnyű, hiszen a követelmények egyre nehezednek, a végrehajtás szintideje pedig csökken. A feladatok között szerepel menetgyakorlat, futás, úszás, különféle saját testsúlyos és súlyzós gyakorlatok, különböző mászótechnikák elsajátítása. Egyes feladatokat gyakorlónadrágban fegyver makettel, bakancsban kell teljesíteni. Zalaegerszegen jelenleg tizenöten vesznek részt az edzéseken, akik között öt hölgy is erősíti a csapatot. Az utóbbi szónak kulcsszerepe van, mert a program a bajtársiasságról, összetartozásról, közös feladatok végrehajtásáról is szól. Persze semmi nem kötelező. Az edző azt mondja, úgy is el lehet járni edzésekre és a programokra, hogy valaki nem akar vizsgákat tenni, csak egyszerűen tetszik neki a közösség. A többség azért mégis szeretné megmérettetni magát. Vannak, akik már letették a kezdő vagy a harmadik szintű vizsgát, Németh Tamás – aki a civil életben vállalkozó – pedig már a végsőt is.

A felkészülők között vannak diákok is; Auer Aliz (16) a Mindszenty-, Aros Marcell (19) a Deák-iskola tanulója és ápolónak készül. Mindketten azt mesélik, hogy saját határaik feszegetése, illetve legyőzése miatt kapcsolódtak be a programba. Kíváncsiak rá, hogy mire képesek fizikailag és lelkileg. Marci tavasszal sikeresen végrehajtotta a kezdő szintvizsgát, és júliusban már a III. osztályú vizsgát szeretné teljesíteni a zalaszentgróti EC edzőtáborban.

Tulajdonképpen mindenki a kihívást, és saját maga korlátainak legyőzését, na és a közösségi élményt látta meg ebben a programban. Ezt mondta Kuti Mónika is, aki már a harmad osztályú vizsgán van túl, és Visi Zoltán is, aki a maga 50 évével rangidősnek számít a „mezőnyben”. Mónika – aki végzettségét tekintve jogi asszisztens – azt meséli, sokan furcsán néznek rá, vagy irigykednek, de azért vannak olyanok is, akik elismerik teljesítményét. Mint mondja, a programban az a jó, hogy agyilag, lelkileg és fizikailag egyaránt topon kell lenni ahhoz, hogy valaki teljesítse a vizsgákat. Zoltán szerint kell egyfajta egészséges őrület is, hiszen edzés közben gyakran érezni azt, hogy kész, vége, nem lehet tovább bírni. De mégis csinálod. Utána aztán egy nagyon felszabadító, elégedett érzés járja át az embert.

Németh Tamást is a kalandvágy és a kíváncsiság hajtotta az Elite Challenge programba. A végső kihívásra fél évig készült; például 27 kilogrammos zsákkal gyalogolt a város körül 50 kilométeres távokat. Pont ez volt a vizsgán a legnehezebb számára, már-már attól félt, hogy nem ér időben a célba. De végül sikerült. Azt meséli: ő még volt katona, de akkor azt nem vette komolyan, csak túl akart esni rajta. Úgy látszik, hogy most ért meg rá, hogy élesben kipróbálja magát egy katonai, ám nem harcászati megmérettetésen, ami fegyelmezettebbé is teszi az embert.

Bár idén már nem szervez a pécsi központ záró-, vagyis hatos szintű vizsgát, nyáron, Zalaszentgróton lesz egy edzőtábor, melynek végén a vizsga első három szintjét lehet teljesíteni. Az edzésekre és a klub életébe pedig bárki bekapcsolódhat, aki szereti a fizikai és lelki kihívásokat; illetve az összetartó közösségeket.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK