2020.09.27., vasárnap - AdalbertZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A mézfogyasztást népszerűsítik

2018. november 29. csütörtök, 20:30
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A nagy mézfogyasztó országokban az egy főre jutó éves mennyiség meghaladja a két kilogrammot. Nálunk személyenként mindössze 75-80 dekagramm az éves átlag. A termelők szerint már ez is siker, hiszen évekkel ezelőtt még csak negyven dekagramm körül mozogtunk.

A mézfogyasztást népszerűsítették a szervezők, valamint Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán polgármester a XV. Kárpát-medencei Mézfesztivált megelőző sajtótájékoztatón. A polgármester elöljáróban elmondta: a fesztivál már évek óta jól illeszkedik a város adventi programjainak sorába. Annál is inkább, mert a mézlovagrendek hagyományos szombat délelőtti felvonulása még izgalmasabbá teszi az első adventi hétvége hangulatát. December 1-én és 2-án a Sportcsarnokban pedig nemcsak vásár, hanem változatos szakmai- és családi programelemek is várják a látogatókat.

Fesztivál, vásár és örömfutás

Vigh László a fent említett statisztikákkal kapcsolatban hozzátette: az a cél, hogy országos szinten 1 kilogramm fölé tudjuk vinni az egy főre jutó mézfogyasztást. A tervek között szerepel az is, hogy a régi iskolatej-program mintájára iskolaméz-programot is hirdessenek, hogy a gyerekek minél kisebb korban megismerjék és megszeressék a mézet, illetve a mézből készült termékeket.

Czémán László, dr. Gárdos László, Vigh László, Németh Zsolt és Balaicz Zoltán a sajtótájékoztatón arra buzdítottak, hogy együnk több mézet

A Mézfesztivált szervező Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete nevében Czémán László elnök elmondta: a kézműves- és termelői vásár mellett egészséges életmóddal kapcsolatos előadások is lesznek a Sportcsarnokban. Ezek természetesen a méz jótékony hatásait helyezik fókuszba.

Mivel a fesztivál idén tizenöt-, a programot szervező egyesület pedig huszonöt éves, az évfordulók alkalmából egy jótékonysági „örömfutásra” is sor kerül. A Mézfutamon – mely vasárnap 9 órakor indul a Sportcsarnoktól – jelen lesz dr. Lubics Szilvia hosszútávfutó, ultramaratonista is. A jótékonysági futás bevételét a megyei kórház gyermekosztálya kapja. A sajtótájékoztatón részt vett dr. Gárdos László főorvos, a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány elnöke is, aki nemcsak a méz, hanem a mozgás egészségmegőrző és egészségjavító szerepére hívta fel a figyelmet.

Ami a mézben rejlő értékes tápanyagokat illeti, Németh Zsolt méhész, az Ambrózia Mézlovagrend nagymestere elmondta: rengeteg vitamin, ásványi anyag és nyomelem található a mézben, ráadásul bizonyítottan baktériumölő, valamint fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatása van. Az őszi-téli megfázásokkal terhelt időszakban mindenkinek ajánlott rendszeresen mézet enni, hiszen ezáltal sok betegség megelőzhető, a felsőlégúti megbetegedések pedig sokkal gyorsabban gyógyulnak általa. De emésztési problémák esetén is kiváló. Nem kell tehát egyből tablettákhoz és más gyógyszerekhez nyúlni.

A méhész szerint az a cél, hogy Németországhoz, vagy Franciaországhoz hasonlóan a mindennapi étkezésünk részévé váljon a méz. Bátran kanalazzunk belőle naponta akár többször is, édesítsük vele italainkat. Bizonyos mézfajták mindezeken túl főzéshez és sütéshez is felhasználhatók.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK