2024.07.12., péntek - Izabella, DalmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A szeretetnyelvről, a mese szerepéről...

2017. május 08. hétfő, 14:41
Szerző és fotó: Antal Lívia
A családról, a szeretetnyelvről, a mese szerepéről beszélgettek szakemberek a Zala Megyei Kormányhivatal közelmúltbeli „Megyeháza Klub” elnevezésű rendezvényen. A találkozót az anyák napja inspirálta, melyet Szemes Béla, a kormányhivatal közoktatási-értékelési referense vezetett.

Dr. Rosta Andrea, pár- és családterapeuta arról beszélt, hogy az elsajátítandó társadalmi értékeket, mintákat, elvárásokat a család közvetíti generációról generációra. Bár az iskolának is van ebben szerepe, de mégis a családon belül tanuljuk meg a szeretetet és a tiszteletet. Éppen ezért fontos, ha a két szülő el is távolodott egymástól, mint pár, de szülőpárként legyen képes közvetíteni az embertársi kapcsolatokat támogató értékeket gyermekeinek. Érdemes úgynevezett életkönyvet írni, ki mit kapott szüleitől, nagyszüleitől és mit adott át gyermekeinek, mert ebből sok jó dolog is kiderülhet, ami továbblendíthet a problémákon. Szólt arról is, hogy az anyaság mellett gyakorta háttérbe szorulnak női és párkapcsolati szerepek, melyek emiatt megerősítésre szorulnak. Ha meg tudjuk ezeket élni, az sokat segíthet az anyaként ránk váró nehézségek megoldásában, hangsúlyozta.

Panyi Katalin tanítónő szerint ideális esetben nem megoszlik, hanem megszaporodik szeretet egy családban, ahová megérkezik a baba. A tanítónő beszélt egy amerikai pszichológus által kialakított szeretetnyelvről, melynek öt eleme az érintés, a minőségi idő, a szívességek, a szavak és az ajándékok. Az emberek tehát ötféle módon képesek a szeretetüket kifejezni, ezek közül leginkább azokkal, amelyeket neveltetésük során megtanultak, vagy amelyekre ráhangolódtak. A kommunikáció akkor nem szokott működni, ha a másik fél nem érzékeny, nem vevő ezekre. Társunk, gyermekünk azonban akkor érzi, hogy szeretjük, ha ezt ő szeretetnyelvén juttatjuk kifejezésre, emelte ki.

A gyermekek számára egyértelmű, hogy a mesék az életről szólnak, és nem kitalált történetek, fejtette ki Kissné Gaál Zsuzsanna meseterapeuta. A felnőttek már másképp látják mindaddig, amíg meg nem tapasztalják, hogy minden élethelyzetnek van egy mesebeli párja. A mesék éppen ezért tanítanak arra, hogy az óhajtott változásokért saját magunknak kell tennünk. A mese attól szép, hogy mindenki máshol leli meg benne a megoldást, példának okáért az anyaság és a nőiesség helyes egyensúlyának megtalálását.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK