2022.05.17., kedd - PaszkálZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A turizmusban felértékelődött a biztonság

2020. december 15. kedd, 18:38
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A nyári főszezonban a belföldi turizmus élénkülése miatt a Zalaegerszegi Tourinform Iroda forgalma nem csökkent, inkább a vendégkör átrendeződése volt megfigyelhető. A személyes megkeresés mellett, illetve helyett nőtt azok száma, akik online, vagy telefonon érdeklődtek a kirándulási lehetőségek iránt.

Belföldi úti cél és természetközelség

A tourinform irodában a 2020-as, kissé furcsára sikeredett év tapasztalatairól kérdeztük Tuboly Andrea irodavezetőt. Mint azt érdeklődésünkre elmondta: az első két hónapban még úgy látszott, hogy jó évnek néznek elébe.

- Az előző években városunk turizmusának felfelé ívelő trendje volt, Zalaegerszeg vendégforgalmi adatai 2019-ben is növekedtek, a tourinform iroda látogatottsági adatai szintén emelkedő tendenciát mutattak. Ennek folytatását vártuk az idei évtől. Szerettük volna a várost tovább népszerűsíteni, újabb vendégeket megszólítani és növelni az ide látogatók élményeit. Kész tervekkel, akciókkal, turisztikai kampányokkal indultunk. Aztán jött a márciusi pandémia, ami egyik napról a másikra megváltoztatta a turisztikai ágazat helyzetét – fogalmazott.

A kevésbé látogatott helyeket keresték a turisták. A zalai tájak kirándulásra csábítanak. (Illusztráció; pP-archív)

Május közepéig a helyi tourinform iroda is szüneteltette ügyfélforgalmát, a munkatársak zárt ajtók mögött készültek az újranyitásra. A járványügyi helyzetből adódóan az emberek számára felértékelődött az egészség, és sokkal fontosabbá vált a biztonság.

- Azt tapasztaltuk, hogy a nemzetközi utazások helyett a belföldi úti célok iránt jelentősen megnőtt az érdeklődés. A népszerű és ismert fürdő- és kirándulóhelyek mellett egyre többen keresték a természet közelségét, a slow, vagyis lassú turizmus lehetőségét és sok vendég kifejezetten új, kevésbé ismert, még nem „túlturistásodott” helyet látogatott meg. Sokan érkeztek Zalaegerszegre kirándulóként a szomszédos megyékből, vagy a Balaton mellől, hogy megismerjék városunkat. Számos vendég az őrségi utazását megszakítva, Göcsej vidékét is szerette volna jobban felfedezni – válaszolta kérdésünkre az irodavezető.

Hozzátette: az egészségtudatosság abban is megmutatkozott, hogy többen keresték az aktív kikapcsolódási lehetőségeket. Sok vendég érdeklődött például Zalaegerszeg és környéke által nyújtott kirándulási, túrázási ajánlatok és szabadtéri programok iránt. De a különféle tematikus városi séták is sokakat vonzottak, hiszen ezek is a szabadban zajlanak. A belföldi turizmus növekedése miatt az iroda forgalma nem csökkent jelentősen, inkább egyfajta átrendeződést tapasztaltak a vendégkör részéről. Mivel a fesztiválok, programok elmaradtak, kevesebb városlakó tért be hozzájuk, és jelentősen csökkent a külföldi megkeresések száma is. Mindezt ellensúlyozta az országon belül utazók száma. 

A természetközeliség is fontossá vált (Illusztráció; pP-archív)

Tuboly Andrea érdekességképpen megemlítette, hogy a senior korosztály utazási szokásai is változtak.

- A korábbi években szívesen keresték fel Zalaegerszeget nyugdíjas csoportok, aki általában szervezett buszos kirándulás keretében érkeztek a városba. Ez a korosztály idén kevesebb aktivitást mutatott, a csoportos kirándulások elmaradtak. A turisták inkább egyénileg érkeztek. Nőtt a párban utazó aktív seniorok, illetve a főként kisebb gyermekkel, vagy kamaszokkal pihenő családok száma.

Az irodavezető elmondta: a főszezon után az októberi őszi szünet hozott még fellendülést az idegenforgalomban. Ekkor a nyári időszakhoz hasonló trendeket figyeltek meg. Hogy mi lesz a következő hónapokban? A szakember úgy látja, hogy a veszélyhelyzet után utazási boom lesz! Ugyanakkor a turistáknak továbbra is fontos lesz a biztonság és az egészség, így ezek figyelembe vételével ajánlják majd a jövőben a város és városkörnyék látnivalóit, programjait.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK