2023.03.31., péntek - ÁrpádZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A városi séták felértékelődtek

2021. június 21. hétfő, 18:08
Szerző: -pet-; Fotó: pP, Tourinform Iroda
Egészen a karácsonyi időszakig készül izgalmas és informatív városi sétákkal a Zalaegerszegi Tourinform Iroda. A vírushelyzet április 8-án tette lehetővé számukra az újranyitást, és azóta azt tapasztalják, hogy a turistáknak még mindig fontos a biztonság, az egészség megőrzése. Tuboly Andrea irodavezető lapunknak elmondta: sokan kifejezetten olyan programokat keresnek, ahová nem kell a védettségi igazolvány, vagyis nagy az igény a szabadtéri, természetközeli rendezvények, kirándulási lehetőségek iránt.

Nemcsak turistákat, helyieket is várnak

Ebben a helyzetben felértékelődik a városi séták szerepe, viszont a pandémia miatt 30 főben maximalizálták a létszámot. Mind a helyiek, mind pedig az idelátogató turisták számára vonzóak a séták, így az iroda munkatársai ebben az évben bővített kínálattal készülnek.

Sok séta indul a Deák térről

- Kétféle sétatípust alakítottunk ki. Az egyik az úgynevezett Garantált séták, melyeket a városba látogató turistáknak ajánlunk. Öt téma köré csoportosítottuk ezeket. Már az előző években is népszerű volt a „Zalaegerszeg titkai”, a „Tornyok árnyékában – séta a szakrális látnivalók körül”, valamint a „Régimódi történetek Zalaegerszegen” című belvárosi kirándulás. Más-más szemszögből megközelítve, de összességében mindegyik a város múltját, építészetét, régi helyeit, történeteit és figurát ismerteti meg az érdeklődőkkel – fogalmazott.

Hozzátette: újdonságként két sétával bővítették a repertoárt. A „Leg, leg, leg Zalaegerszeg” című séta arra próbál választ adni, hogy miben lehet a „legek” városa a zalai megyeszékhely, felhívva a figyelmet a legkisebb, legnagyobb épületre és más furcsaságokra. Ezt a túrát főleg a kisgyerekes családoknak ajánlják, hiszen a legkisebb korosztálynak is szeretnének figyelemfelkeltő, játékos módon érdekességekkel szolgálni. A „Meghökkentő történetek – ahogy még nem gondoltál Zalaegerszegre” séta pedig a 16 éven felüli turistákat célozza meg. A rendhagyó kirándulás a város épületei mentén idéz fel a vicces, pikáns, botrányos, sőt kísérteties történeteket. Az irodavezető felhívta a figyelmet arra is, hogy a Garantált sétákra kell jegyet váltani, ám most már bérletet, sőt ajándékkártyát is lehet vásárolni. Elsősorban a városunkba érkező vendégeket várják, de természetesen a helyiek is vásárolhatnak jegyet, vagy elhozhatják azokat a rokonaikat, barátaikat, akik épp náluk töltik a szabad idejüket.

A járvány miatt maximum 30 főt fogadnak (Fotó: Tourinform Iroda)

- A séták másik típusa viszont kifejezetten a helybélieknek szól. A Fedezd fel Zalaegerszeget sorozat sétái ingyenesek, de a létszámkorlátozás miatt regisztrálni kell. A séták a Zalaegerszeg Turizmusáért Egyesülettel közösen valósulnak meg, és itt tényleg az a cél, hogy a helyi polgárok jobban megismerjék a város titkait, tehát szükség van egy előzetes tudásra, helyismeretre. A nyitás után a Páfrányok útjára szerveztünk kirándulást, ilyen természetjáró túra lesz még a nyár folyamán. Cél az is, hogy mindig bemutassunk egy-egy városrészt is. Idén a Landorhegy kerül terítékre. Szeptember végén pedig, a turizmus világnapjához kapcsolódóan olyan épületekbe szeretnénk bevinni a jelentkezőket, melyekbe civilként nem nagyon lehet bejutni. Készülünk a karácsonyi ünnepkörre; felnőtteknek és gyerekeknek is szervezünk az adventi időszakhoz kapcsolódó sétákat.

Tuboly Andrea azt is elárulta, a város támogatásával és egy pályázat segítségével tourguide hangtovábbító rendszert vásároltak, ami egyrészt lehetővé teszi, hogy a séták résztvevői tisztábban hallják a túravezetőt, közben pedig egymástól is biztonságos távolságban maradhatnak, ha a vírushelyzet úgy kívánja. Az eszközöket pedig használat után rendszeresen fertőtlenítik.

Az iroda célja az, hogy tavasztól az év végéig tartalmas időtöltést nyújtsanak mind az idelátogatóknak, mind pedig az itt élőknek. Ebben nagy szerepe van a városi sétáknak, melyek az elmúlt években a világ szinte minden városában turisztikai termékek lettek.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK