2024.06.24., hétfő - IvánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Bántalmazott nők és az önismeret

2022. január 03. hétfő, 18:16
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Nemrégiben volt a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja. Ennek kapcsán a bántalmazott nők témaköréről beszélgettünk Tavasz Mihályné (Adrienn) és Nagy Annamária vezető coachokkal.

Ne féljünk a konfliktusoktól

- Az üzleti és magánéleti sikereknek ugyanaz az alapja, az önismeret. Ha ismerem az erősségeim, gyengeségeim, képességeim, akkor van kiindulási alapom. Nőként rengeteg szerepnek, elvárásnak kell megfelelni, és mindez egy mókuskerékbe visz Bár mindjárt itt az első kérdés, hogy kinek is akarunk megfelelni - kezdte a beszélgetést Annamária.

- Ha nem vagyok tudatos, nem veszem észre, hogy hol van az a pont, ami már méltatlan hozzám. Szeretnénk felhívni a figyelmet, mert sok nő nem is tudja, hogy bántalmazó kapcsolatban él. Kifogásokat keres, hogy miért viselkedett úgy a párja. Tudatosítani kell a saját határokat – teszi hozzá Adrienn. – A bántalmazás nemcsak fizikális lehet, bár, mivel ennek látható nyomai vannak, könnyen fülön csíphető. Ennél jóval gyakoribb és nehezebb bizonyítani a verbális, mentális, lelki bántalmazást. Ezek hatására csökken az önbizalom, úgy érzi a bántalmazott, hogy ő nem alkalmas semmire, vagy nem alkalmas az adott feladatra, nem is mer segítséget kérni és ezért nem is tud kilépni ebből a helyzetből. A verbális bántalmazás nagyon mélyre visz és akár évek múlva is kifejti hatását. A magasabban iskolázottak körében inkább ez jellemző és lelkileg nagyon meg tud nyomorítani. 

- Sok nő nem is tudja, hogy bántalmazó kapcsolatban él. Mert mivel ezt látta a környezetében, számára ez a „normális” – teszi hozzá Annamária. 

- Pontosan mi számít bántalmazásnak?

- Bármely magatartás, amely odavezet, hogy megalázva, kellemetlenül érzed magad. Visszajelzésed ellenére is tovább folytatja a viselkedést a partner, ez lehet akár a levegőnek nézéstől, a durva „viccen” át, a lealacsonyító megjegyzésekig. Nem lehet kommunikálni érdemben a problémáról és folyamatosan ismétlődik – mondja Annamária.

- És nemcsak párkapcsolatban, hanem munkahelyen, iskolában (diák-diák, tanár-diák) is előfordulhat ilyen helyzet. Ami pedig manapság terjed és nem veszik elég komolyan, az a közösségi oldalakon keresztüli erőszakosság. Itt nincs meg az a gát, ami egy szemtől szembeni kommunikációban jellemző és ezért durvább a hangnem. Valamint meg kell említeni az önbántalmazás esetét is. Önostorozás, önszabotálás – sorolja Adrienn.

- Ezeknek utána kell járni, hogy honnan erednek, miért alakultak ki. Miért jó nekem az az ismerős rossz, ez a megszokott „nekem semmi sem sikerül”, a „régi lemez” – teszi hozzá Annamária.

- A bántalmazó és bántott fél között egy sajátos függő viszony alakul ki, úgymond passzolnak egymáshoz, valamilyen traumatikus előzmény miatt. Ezért, amíg nem ásunk a dolgok mélyére, nem értjük az okokat, ami akár transzgenerációs is lehet, nehéz kilépni. Ha elkezdünk másként gondolkodni, másként kommunikálni, másként reagálni, úgy viselkedési módokat veszünk fel, elindul egy fejlődés. Ez persze nem egy rózsaszín szirupos folyamat, és jellemzően, a bántalmazó kapcsolat vége szétfejlődés. Viszont azért is jó tisztában lenni a miértekkel, hogy később ne egy hasonló szituációban találjuk majd magunkat. 

- Bár most erősen patriarchiális társadalomban élünk, de a női tudatosodás egyre erősebb. Nem véletlen, hogy sok az egyedül élő nő, egyedülálló anya. Az ördögi köröket meg lehet törni, belső munkával. Nem mindegy, hogy mit adunk tovább a gyermekeinknek, milyen útravalót visznek magukkal – mondja Annamária

- Ne féljünk a konfliktusoktól. Nem attól jó a kapcsolat, hogy nincs benne konfliktus, hanem, hogy azt megfelelően tudják kezelni. Merjünk nemet mondani, merjük felvállalni, hogy időnként rossz kedvünk van. Nem kell tökéletesnek lenni, merjük ezt felvállalni egy olyan világban, ahol a közösségi oldalak csupa boldogságot mutatnak. Az erős nők is elfáradnak néha, nekik is kell időnként vagy gyakrabban támasz. Egy elfogadó közösség, egy előrevivő beszélgetés, ahol őszinték lehetnek, felvállalhatják magukat, az érzéseiket, a félelmeiket. Már ez is áttörést hozhat – teszik hozzá a szakemberek, akik ilyen egymást támogató beszélgetős közösséget, női kört indítottak december első felében. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK