2024.05.20., hétfő - Bernát, FelíciaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Bringán is csinosan

2023. szeptember 29. péntek, 12:13
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: Illusztráció
Horváth Zsuzsanna, Kispáli polgármestere hívta fel a figyelmünket Tánczos Mónika stílus coach előadására, mely arról szól, hogyan legyünk divatosak, akkor is, ha kerékpárral közlekedünk. Mivel a kétkerekezés egyre többeket érint, megkérdeztük a témában a szakembert.

A biciklizésnek is lehet stílusa

Mónika mindig nagyon csinosan jelenik meg, ezért is volt meglepő, amikor megjegyezte, saját tapasztalatból is beszél, amikor a biciklis öltözéshez ad tanácsokat. S kérdésemre máris több praktikus trükköt mutat, mely széllel szemben, bokáig érő vagy térd feletti szoknyában jó szolgálatot tesz. S közben hozzáteszi, nemcsak a biciklis, de maga a kerékpár is egyre szebb külsőt kap, akár még horgolt, csomózott küllődíszt is. De a mondandóját a női biciklizés történetével indítja.

Illusztráció

- 1800-as évek végén, amikor először ültek fel a nők a kerékpárra, az nagyon ciki, elítélendő dolog volt. Akkoriban a nők élete erősen korlátozott volt, ezért később a feminizmus szimbólumává vált a kerékpározás, ahogy a szavazati jog is 1920-ban. Megvívták a nők a biciklizés jogát. Érdekesség, hogy míg a kerékpározást egészségesnek tartották a férfiak esetében, a nőknél hátrányos, eltorzult „maradandó bicikli arc” kialakulásától tartottak (kipirult orca, kidülledő szem, túlzott megerőltetés) – mondta Tánczos Mónika. 

- A kerékpározás terjedése hatással volt a divatra is. Angol szabású, kevésbé díszített kiskosztümben sportoltak akkoriban, lapos kalappal. A szél ellen súlyokat tettek a szoknyára, a kéz feltörése ellen bőrkesztyűt húztak. Egyre kisebb és puhább lett a fűző, végül el is dobták. Eleinte alul húzott, térdig érő szoknyát, majd osztott szoknyát hordtak, illetve kamáslival, harisnyával takarták a lábat. Majd megjelent a bővebb szabású szoknya-nadrág. Ma pedig már mindenféle viselet van a kerékpáron. Míg régen a kifogás egészségügyi és erkölcsi volt, addig ma az időjárás a visszatartó tényező. Ez ellen réteges öltözködéssel lehet védekezni. Bár a magassarkú cipő pont abban a pozícióban tartja a lábat, ahogy a biciklit tekerni kell, ha valaki azt tartja jobbnak, cserecipőt is vihet magával. Eső ellen nagyon divatos, mintás esőkabátok, esőnadrágok kaphatók. Az izzadás ellenszere pedig a lassúbb haladás, amihez időben el kell indulni. A váltóruhát, tisztasági csomagot, női táskát, munkaeszközöket a kerékpárra szerelhető, sokféle kosárban vihetjük, és már ezeknek a kiegészítőknek is külön divatja van – mondta Tánczos Mónika, miközben képekkel illusztrálta micsoda divatosak például Párizsban, de akár Budapesten is a kerékpározó hölgyek. Akár még alkalmi ruhában is bringára pattannak. 

Illusztráció

- Vannak alapdarabok, melyeket jól lehet kombinálni a kerékpározáshoz. Így a farmernadrág, ing, kabát, mellény, bármely színben. Chino nadrág, blézerek pulcsival, szoknya. Ezek sokféleképpen variálhatók. Kabát, ami lehet akár extravagáns is, nem kell az unalmas sportkabáthoz ragaszkodni. Kényelmes overall, bőrdzseki, vízlepergető, szép mintás kabát. De kifejezetten látványos ruhát is hordhatunk biciklin. Akár nagy felületen színeset, vagy a pasztellszíneket egészítsük ki extra kiegészítőkkel (sál, cipő, masni, kalap, napszemüveg). Ez utóbbi kis részletek, mint mindenben nagyon sokat számítanak. Kevés smink. De akár színben „össze is öltözhetünk” a biciklivel. És a romantikus stílus, mint mindig, most is divat. De a ruhaválasztásnál, ne a divat legyen az elsődleges, hanem az önismeretre alapozott egyéni ízlés, amely részben vagy egészben követi a divatot, vagy éppen megelőzi azt.

A biciklizésnek is lehet stílusa. Az öltözködéssel ez alkalommal is azt fejezzük ki, hogy mennyire vagyunk fontosak és megbecsültek magunk számára. Mindenki vállalja fel, amit szeretne. De akár hisz benne, akár nem, tudnia kell, hogy az öltözködésével óriási befolyással van az életére, hangulatára, a környezetével való viszonyára. Ezzel tisztában kell lenni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK