2020.05.31., vasárnap - Angéla,Petronella Zalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Csodaszép lesz a ’16-os évjárat

2016. október 14. péntek, 15:05
Szerző: Nemes Norbert
Április 23-án, majd 25-26-án a Balaton-felvidéken kemény fagyok voltak, a hegyekből érkező hideg, egy folyamhoz hasonlóan terítette be hegyaljai területeket, a fagy a korai érésű szőlőfajtáknál már nagy hajtásokat talált.

Ezek először lefeketedtek, és jobbára csak az oldalrügyek voltak képesek „némi életet” mutatni, majd újabb fürtöket előhozva kihajtani. Az ezt követően érkezett, nagy intenzitású, sűrűn érkező csapadékmennyiségre, más növényekkel ellentétben, a szőlőnek nincs szüksége, hisz a virágzásig viszonylag kicsi a vízigénye. Július közepén azután a Balaton északi partján, a keszthelyi-hegység teljes területét érintően megjött a jégverés. Szokatlan volt, mert erős intenzitással, nagy mennyiségben és orkán erejű szélviharral érkezett. Az ezt követő nyári csapadékmennyiség óriási volt, aztán  utána egészen október elejéig kiváló, szőlőérlelő időszakot hozott – mesélte a szőlő és az időjárás összefüggéseire rámutatva dr. Brazsil József, a zalai Da bibere borlovagrend elnök nagymestere.

A Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon karának docense kiemelte: augusztus közepén, a környékünkön is megkezdődött a szüret a korai fajták (irsai olivér, rizlingszilváni) leszedésével, majd a középérésű fajták következtek. A kései érésű fajták puttonyba tételével a szüret a befejezéséhez közeledik. Az idei szezonban az utóbbiak teljesítettek jól, mert a gyönyörű ősz ezeken tudott a leginkább segíteni. A szüretkor nagyon oda kellett figyelni, hogy a kevésbé ép részeket kivagdaljuk. A gondoskodó ember szerepe erősen megmutatkozott. A szőlészettel, borászattal foglalatoskodóknak úgy a növényvédelemben, mint a szüretnél és a borkészítésnél is mindenkor topon kellett lenni. Senki sem dőlhetett hátra a karosszékében. Minden egyes mozzanatra, rezzenésre, történésre nagyon oda kellett figyelni. A környékbeli borosgazdák egyre precízebben éreznek rá arra, hogy mikor, mit kell tenniük, hogy a legjobb minőséget tudják kinyerni. A sokszínű alapanyag sokkal több odafigyelést kívánt. Pont ezek miatt is lesznek, lehetnek nagyon szép kis boraink.

A harmadik generációs családi gazdaságot fiával irányító szakember idén a kék szőlők felhasználásával rozét is készített. Ezek közül több, már kész borrá nemesedett, s a bíráló bizottság előtt van. A rozé borok zömének ízvilága és illat anyaga is kiváló évjáratot sejtet. „Egy rapszodikus évjáraton vagyunk túl, a borokra is a rapszódiára jellemző összetettség, sokszínűség jellemző. Várhatóan nagyon sok, igazán remek bor várja majd a kóstoltatást -zárta az összefoglalóját a borász nagymester.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK