2024.05.21., kedd - KonstantinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Éjszakai szinkron lepkészét

2023. július 07. péntek, 21:50
Szerző: Bánfi Kati
Országos akcióhoz kapcsolódva, Zala Vármegye képviseletében éjszakai lepkemegfigyelésre hívták az érdeklődőket a botfai Mindszenty Ifjúsági Házhoz. A szakértők vezette programon két védett fajt is bevonzott a csalogató lámpafény.

A megfigyeléshez az ideális időjárás a szél nélküli párás meleg

Fotó: Bánfi Kati

Tavaly hirdette meg első alkalommal a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az „Éjszakai szinkron lepkészet” elnevezésű programot. Az idén megismételték ezt, immár több, 19 helyszínnel. Köztük Zalaegerszeg is felkerült a térképre. Dr. Illyés Zoltán biológus szervezete az eseményt, toborozta a résztvevőket. 30 fő vett részt a megfigyelésen, melynek a statisztikáját előre senki sem tudta megjósolni. Az mindenesetre bizakodásra adott okot, hogy mivel az elmúlt 3 évben nem volt a környéken kémiai szúnyogirtás, a rovarvilág éledezik a korábbi sokkos állapotból.

- A kastély udvarán és a mellette lévő ligetes részen helyeztük el a megfigyelő helyeket. Köztudomású, hogy a fény, a tájékozódásuk alapja vonzza a lepkéket és egyéb rovarokat, bogarakat, melyeket izgalommal vártunk. Bíztunk benne, hogy nagyobb fajok, ritkább példányok is láthatók lesznek. A rovaroknak egyébként jó évük van. Az időjárás mellett főként a kémiai irtás szüneteltetése segíti a feléledésüket. Gyorsabban térnek magukhoz, mint a ragadozó fajok, melyek lassabban követik a populáció bővülést. Amikor azonban például a szúnyogok túlzott mértékben elszaporodnak, az annak a szomorú jele, hogy megfogyatkoztak a madarak – mondta Illyés Zoltán. – A rovarok szempontjából a május-június az év csúcs időszaka. Láthatók már ilyenkor a szentjánosbogarak is. A legnagyobb lepkefaj nálunk a pávaszem, a behurcolással idekerült japán pávaszem, mely meghonosodott, gazdasági kárt egyelőre nem okoz. Nem minden éjjeli lepke molylepke, ez téves közhiedelem. Kis és nagylepkékről beszélünk, az előbbiek, többsége valóban molylepke. Mindkét csoporthoz 2000-2000 faj tartozik hazánkban. A megfigyeléshez az ideális időjárás a szél nélküli párás meleg. Van a környéken több család, akik más alkalommal is szoktak önkéntes megfigyeléseket végezni a saját kertjükben.

Fagyalszender (Fotó: Illyés Pál)

Éjjel egy óráig tartott a mostani megfigyelés, hiszen egyes fajok felbukkanása éjfél előtt nem is várható. Végül nagylepkék közül 40 fajt tudtak megfigyelni. Rajtuk kívül jöttek még egyéb rovarok, bogarak, tegzesek, szúnyogfélék, pókok, szöcskék, kabócák, fürkészdarazsak. Két védett fajt sikerült a fényre csalniuk. Egy közönséges holdszarvú-ganajtúrót és egy mozaikbagolylepkét – mondta Illyés Zoltán, aki egyébként is vonzza a környék védett élőlényeit, ezekről, és a legfurcsább megtalálási helyükről tartott a közelmúltban előadást az EgerszegFeszten. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK