2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Elite Challenge Zalaegerszegen?

2016. november 29. kedd, 18:11
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A pécsi székhelyű, ám országos szintűvé bővülő Elite Challenge program egyik regionális központja lehet Zalaegerszeg. Az Európában egyedülálló, katonai jellegű (ám nem harcászati célú) kiválasztó program alapítója és vezetője, Koltai Arnold nyugalmazott alezredes, különleges műveleti főtiszt a közelmúltban tartott előadást a Kamarák Házában.

Az alezredes a Moveland Mozgásműhely, és annak szakmai vezetője, Veszprémi Bori meghívására érkezett a városba, hiszen a program helyi koordinátora a Moveland lenne. Annál is inkább, mert mint arról már beszámoltunk, Veszprémi Bori a nyár folyamán elvégezte az Elite Challenge nőknek szóló „kihívását”, az Amazon Challenge-et.

A zalaegerszegi programismertetőn elhangzott: a 2017-es tervek között szerepel, hogy az ország több pontján – így városunkban is – régiós központok jöjjenek létre, ahol instruktor-képzéseket, edzőtáborokat, egy-kétnapos egyéni –és csapatversenyeket, valamint állandó edzéseket tartanának. Az előzetes tréningekre azért van szükség, mert az Elite Challenge 120-, illetve az Amazon Challenge 60 órás kihívását elvégezni komoly fizikai, lelki és szellemi megterhelést jelent, sőt már a bekerüléshez is megfelelő edzettségre van szükség. A hatszintes és 3 dimenziós (föld-víz-levegő köré épülő) edzésrendszert már ki is dolgozták.

Koltai Arnold és Veszprémi Bori

Katonai, de nem harcászati kihívás

Koltai Arnold elmondta: a program a Magyar Honvédség Rohamlövész tanfolyamának, valamint az US Army Ranger Iskolájának első öt napját öleli fel, magába olvasztva mind a fizikai mind a pszichikai követelményeket. Mivel a nők fizikai adottságuknál fogva kevesebbet bírnak, számukra a kihívást 2,5 napra csökkentették. Az Elite -és Amazon Challenge-re nemcsak hivatásos szolgálattevők, hanem civilek is jelentkezhetnek, vagyis a tömegsport, hobbisport felől érkezőket is várják. Többek között ezért dolgozták ki a hatszintű edzésprogramot, ami segíti a bekerülést, és a program elvégzését is. A lemorzsolódás ugyanis a tapasztalatok szerint elég nagy.

Az alezredes leszögezte: nem fegyveres akciókról és harcászati kiképzésekről van szó, hanem egy önismereti és fizikai tréningről, ahol a csapatépítés és bajtársiasság a hangsúlyos. Ezenkívül önmagunk megismerése, saját démonjaink legyőzése a cél. Az Elite -és Amazon Challenge kitartásra, fegyelemre, összpontosításra nevel, valamit tartást és önbizalmat ad. A program napjai alatt ugyanis szó szerint komfortzónán kívül van az ember. Mindez ugyanakkor teljesen önkéntes, és bármikor abba is hagyható, ha valaki úgy érzi, hogy nem bírja tovább. Akiknek viszont sikerül a „kihívás”, az Elite 100 tagjai lesznek, ami egyfajta klubtagságot jelent, és folyamatos programokat is kínál a tagoknak.

Zalaegerszeg régiós szerepével kapcsolatban jelenleg folynak a tárgyalások; keresik a partnereket és a megfelelő kültéri helyszínt a megvalósításhoz.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK