2020.09.27., vasárnap - AdalbertZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Futás az értéktárban

2019. január 16. szerda, 21:01
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Címkék: Életmód, Futás, Sport
Rohanó világban élünk, de van, akinek a futás, mint egészségmegőrző tevékenység tartozik a napi rutinjához. Sőt e köré közösségépítő módon egyesületet is szervezett. Mézes Tibor Sólyom futónagykövettel beszélgettünk.

"Én mindig futok"

- Hemzsegett az év vége a felhívásaidtól, amikor is közös hosszabb-rövidebb távú futásokra invitáltad az embereket. Otthon nem gond, hogy elfutsz az ünnepek elől?

- A párom maga is aktív futó, bajnoki eredményekkel. Éppen a sport kapcsán ismerkedtünk meg. Karácsony és az új év eleje között öt nagyobb szervezett futásunk volt, közte gyerekeknek is szóló lehetőség, hiszen ők a téli szünet miatt ilyenkor érnek rá inkább. Természetesen saját gyerekeim is részt vesznek ezeken a programokon, amikor meg kicsik voltak, volt, hogy babakocsit tolva futottam velük. Az egész család szereti a futást. A tájfutás egyébként is családi sport. A futás pedig nekem ünneplés is, a 42.születésnapomon 42 kilométert futottam. De jó érzés mozgással kezdeni az évet is.

- Mikor ragadott el ez a sport?

- Azt mondják, már így születtem. Mivel kövér gyerek voltam muszáj volt futnom. Ez a körbe-körbe nem annyira nyert meg, de 12 évesen elvettek egy természetjáró versenyre és az nagyon megtetszett. Így lett belőlem tájfutó.

- És az egyesületed hogyan szerveződött?

- 2004-ben alakult a Göcsej Környezetvédő, Tájékozódási és Futó Egyesület. Arra gondoltam, hogy én mindig futok, és ha valakiknek van kedve ehhez csatlakozni, akkor jöjjön. Most közel 60 fős a tagság, mindenféle korosztály, általános iskolástól a nyugdíjasig megtalálható benne. Nem a hosszútávfutók magányossága a cél, hanem csapatban a közös mozgás. Persze versenykor nincs beszélgetés, és az eredményeinkre is büszkék lehetünk. Sok programunk van, köztük a Göcsej Galopp, 2018-ban bekerült a Zala Megyei Értéktárba, ez szintén egy jó visszaigazolás. De ügyelek a közös futások apropójára is. Karácsonykor például a botfai Karácsony-hegy a cél. Márciusban szavalunk a futás előtt, óra átállításkor a „nyerj egy órát, ne veszítsd el” futással töltjük, vagy most január elején „mézeskalács lefutás” van. A karácsonyi mézeskalácsból már biztos nincs sok, de kis szójátékkal élve én itt vagyok és a 70 perces futást vezetem.

- Mindig időre megy?

- Van, amikor időre, van, amikor távra. A tájfutásoknak mindig más a helyszíne, ezért térképismeretet is el kell sajátítani hozzá. Ebben is partnerek vagyunk.

- A futónagykövetség mivel jár?

- A BSI (egy budapesti szabadidősport szervező cég) minden nagyobb településen, illetve a főváros kerületeiben választ futónagykövetet, akik helyileg támogatják a futást, illetve a budapesti félmaratonra, maratonra segítik a felkészülést.

- Milyen eredményedre vagy a legbüszkébb?

- Egy 12 órás futásra, ahol 121 kilométert sikerült teljesítenem.

- Terveid?

- Szeretnék a korosztályomban magyar bajnok lenni. Az egyesületet minél eredményesebben vezetni, minél több futóprogramot szervezni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK