2020.09.29., kedd - MihályZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Gesztenyéztek Galambokon

2019. október 21. hétfő, 17:48
Szerző és fotó: Antal Lívia
Be kell áztatni sütés előtt a gesztenyét, majd bevagdalni, hogy jól átsüljön a belseje, tudtuk meg a galamboki gesztenyés napon, amit idén 12. alkalommal rendezték meg. A hagyományokra épülő esemény széles gasztro és kulturális kínálatával a térség egyik leglátogatottabb őszi rendezvénnyé nőtte ki magát az eltelt években.

A Zalakarosi Rügyecskék tagjai sütéshez készítik elő a gesztenyet

A gesztenyés napot Varga Attiláné, Marika, és férje Varga Attila, a Galamboki Hagyományőrző Alapítvány tagjai hívták életre. Az eddig október első hétvégéjén megtartott rendezvénybe „beleszólt” az önkormányzati választás, ezért október 19-ére szervezte meg a helyhatóság és a civil közösség. A helyszín is változott, az idén átadott piactér adott helyet a rendezvénynek. Egy valami viszont nem változott, a szervezők és a résztvevők lelkesedése. Galambok kiváló gesztenyetermő vidék, sok itt élőnek kiegészítő jövedelmet jelentett, illetve jelent ma is. Azért nem adja könnyen magát, derült ki egy vélekedésből, miszerint idén nem volt bő a termés, mert a szarvasok felették.

A helyi óvodások ismét bemutatták mennyire szeretnek táncolni, énekelni

A kínálaton ez nem látszott: sült gesztenye, főtt gesztenye, gesztenyepüré, gesztenyés sütemények egyaránt kaphatók voltak.  A masszát hagyományosan kézzel készítik, három speciális szitán átmorzsolva a főtt gesztenyét. A vendégek ennek a hosszadalmasnak nevezhető eljárásnak is szemtanúi lehettek. A ahogy a sütiket készítők, úgy főzőcsapatok idén is kitettek magukért, többféle ételből (marhapofa, lecsó, birkapörkölt, halászlé, babgulyás, lángos) – lehetett választani.

„Szem-szájnak ingere”

A rendezvényen Szabó Tamás, újonnan megválasztott polgármester valamint a falu előző polgármestere, Bertók Ferenc is köszöntötte a vendégeket. Mindketten azt emelték ki, hogy a hagyományokra épülve értéket és közösséget teremt a fesztivál. Nem először volt jelen a rendezvényen Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, aki azt mondta: az elődöktől örökölt kincseket meg kell őrizni és átadni a jövő generációnak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK