2020.02.20., csütörtök - Eleonóra Zalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Gyógynövények a gyerekgyógyászatban

2017. június 23. péntek, 13:45
Szerző: Bánfi Kati
Gyógynövények a gyerekgyógyászatban címmel tartott előadást a közelmúltban Zalaegerszegen Sebestyén Bence fitoterapeuta. Először a gyógymódról általánosságban szólt az előadó. Hangsúlyozta, természetben előforduló anyagokról van szó, melyek hatóanyaga sok mindenre jó a szervezetben.

Bár igaz ez a gyógyszerekre is, melyek a test működésébe durván avatkoznak be, sokféle mellékhatással. A gyógynövény viszont az öngyógyító folyamatokat támogatja. A bevitt mennyiségtől függetlenül a minőségre reagál a szervezet, például keringésfokozódással, fehérje termeléssel. A rendszeresség azonban számít ebben a terápiában, a nap folyamán egyenletesen kell elosztani az ajánlott dózist. A gyógynövények magát az okot gyógyítják, nem a tünetet. Hiszen például a vérnyomás vagy vércukor betegségeknél az a probléma, hogy a szabályozó rendszer károsodott, mondta a szakember. Nem a betegséget, hanem az egészséget kellene alapnak tekinteni, melynek fenntartásához az immunrendszer adja a napi parancsokat. S nem azt kellene kérdezni, hogy miért hullott ki hajam, hanem, hogy miért nem nő új?

A gyerekgyógyászatban a felnőttétől való eltéréseket emelte ki a szakember.

- Másképp működik a gyermeki szervezet, fokozottan, egy hormonális átalakulás előtt, vagy éppen alatt állva. Náluk a gondolat és a testi történés még sokkal szorosabb kapcsolatban van. Ezért működik olyan jól a „gyógypuszi”. Ez bármilyen hihetetlen, de hatékony, s kérdezhetjük, hova és hogyan tűnik el ilyenkor a fájdalom? S akár a felnőttek előtt is példa lehet ez a hozzáállás – mondta Sebestyén Bence. Az is jellemző, hogy megfelelő gyógyulási körülmények között (anyával otthon, kedvenc mesét nézve) nagyon gyors lehet a gyerekek gyógyulása, a felnőtteknél ez jóval hosszabb folyamat és őket „kísérni” kell a gyógyulás folyamatában. Persze jó, ha idejében kezeljük a bajt, ez pedig odafigyelést feltételez.

Jellemző még a „gyerekbetegségek” elhagyása, kinövése, mivel folyamatosan átalakuló szervezetekről van szó. A vitamin adás kevésbé hoz látványos jobbulást, mivel a gyereknél még nem jellemző a hiánybetegség, ez inkább a felnőtteket támogatja jobban. Viszont a gyógynövények tudnak segíteni, sőt, amelyik gyerek ezt kiskorában megszokta, felnőttként is inkább ehhez a gyógymódhoz fordul és hatékonyabb is lesz nála. Ugyanis a gyógynövények hatása együttműködik az akarattal. Például a citromfűtől minden esetben megnyugszunk, de elaludni csak akkor fogok, ha ez szándékom is.

Az adagolás is eltér a felnőttétől. Szoptatáskor az anya szervezetén keresztül jut át a gyógyító anyag a babába. A gyerekeknek adott tea adagja pedig a testsúly kilogramm függvénye. A hivatalos állásfoglalás szerint 6 éves kor alatt nem vagy csak korlátozottan adható gyógynövény, miközben a gyógyszeradás nem tiltott. Inkább azt javasolnám, hogy erős hatású gyógynövényeket ne adjunk a gyerekeknek. S mivel az öngyógyító rendszerre hatnak, idővel el is hagyhatók a teák. Például egy pánikbetegség esetén, ami sajnos már gyerekeknél is jellemző, mert az adrenalin emelkedésre egy másfajta választ tanul meg a szervezet.

A gyógynövényes terápiát minden esetben előzze meg egy kis méregtelenítés – ajánlotta a szakértő. – Ezt a feladatot egyedül a máj látja el, méghozzá éjjel-nappal (az epekő, maga a méreganyag). Ezért a májat kell támogatni, egészségét helyreállítani.

Érdekességként elhangzott még, hogy a férfiak esetében nehezebben vagy később hat a gyógynövényes terápia, mert az erősebbik nem kevesebbet foglalkozik a belső világával.

- Olyan sok zaj érkezik a külvilágból, mely elvonja a figyelmüket, káosz lesz belül is, s egy ideig a szervezet meg sem hallja a gyógynövények szelíd hangját.

S végül egy fontos tanácsot is mondott Sebestyén Bence: Aki beteg, annak tanulni kell, változtatni!

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK