2024.07.23., kedd - LenkeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Háromezer babát segített világra

2018. március 19. hétfő, 18:58
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A Nobel-díjas Szent–Györgyi Albert nevével fémjelzett orvosi díjat alapítottak, melyet a páciensek szavazatai alapján ítélnek oda hét orvosnak. Megosztva az ország nyugati és keleti felét három-három, illetve Budapesten egy doktor részesülhet az elismerésben.

Ezenkívül szakmai különdíjakat is kiosztanak az április 26-án a fővárosban tartandó ünnepségen. A hagyományteremtő szándékkal létrehozott elismerést idén első alkalommal adják majd át. A zalaegerszegi jelöltek egyikét, dr. Goldfinger Jenő szülész-nőgyógyászt kérdeztünk ennek kapcsán.

Szent-Györgyi Albert-díj első jelöltjei

Megtudtuk: valójában a páciensek ajánlásai alapján lehetett a jelöltek közé kerülni A Goodwill Pharma Az Egészségért Alapítvány által létrehozott díj várományosaként. Az ajánlásra 2017 szeptember és 2018. január közepe között volt lehetőség internetes vagy postai úton. A Nyugat-Magyarországi listán 139 orvos szerepel, köztük öten a Szent Rafael Kórházban gyógyítanak, illetve a megye területéről még néhány orvos kapott voks-lehetőséget.

- Levélben értesültem arról, hogy a jelöltek a díjra, nagyon meglepődtem, örültem is neki, de pontosan nem tudom, hogy kerültem ebbe a körbe – mondja az egyik ügyeleti napon dr. Goldfinger Jenő.

Dr. Goldfinger Jenő szülész-nőgyógyász

- A díjra olyan szakembereket lehet jelölni, akik cselekedetükkel megmentették betegük életét, vagy akár a mindennapi orvosi munkájuk során olyan elhivatottsággal praktizálnak, melyben rendkívüli odaadással, tudományos igényességgel és humanitárius szemlélettel segítenek a hozzájuk fordulókon. Ön ezek szerint egy a betegek által kedvelt orvos?

- Az igaz, hogy sok kismamám van, de egyáltalán nem tartom magam kedvencnek és mindenképpen hangsúlyozni szeretném, hogy ez csapatmunka, szükség van a kollégákra. A sikerbe az orvostól a szülésznőkön át, a műtős személyzetig, sőt adott esetben az altatós kollégákig mindenki beleteszi a maga részét.
 
- Úgy tudom, azon kevés nőgyógyászok közé tartozik, akik megtagadják az abortusz végrehajtását, ami, bár kevesen tudják joga az orvosnak.

- Ketten vagyunk így ezzel jelenleg az osztályon.

- Ez egész pályáját a zalaegerszegi kórházban töltötte?

- Igen, 25 évvel ezelőtt pályakezdőként is már idejöttem. És ha már csapatmunka, mindenképpen szólni kell azokról a kollégákról is, akik pályám korai időszakában dolgoztak itt, de ma már nem, és akiktől rengeteget lehetett tanulni, tapasztalatot szerezni.

- A szülés kiemelt terület önnél?

- A legerősebb érzelmi töltettel és a legnagyobb kockázattal ez jár, de nem csak ezt szeretem. Ez egy bizalmi munka, szakmai intimitást követel. Az embereknek van háziorvosa, fogorvosa és a nőknek nőgyógyásza. Ez a három állandó szokott lenni.

- Tudja nagyjából, hogy mennyi baba született az ön kezei között?

- Több mint háromezer. Ez szembesít nap, mint nap az idő gyors múlásával. Amikor valaki többedszer jön szülni. Vagy szinte hihetetlen, de kezdetben együtt dolgoztam azzal az orvossal, akinél én születtem.

- Miért ezt a hivatást választotta?

- Mert az orvoslásnak ez a része közelebb áll az élethez, mint a halálhoz.

- A páciensek részéről ez a jelölés pozitív visszajelzés. Ön is ilyen elégedett? Újra ezen az úton indulna?

- Azt leszámítva, hogy nagyon sok időt vesz el a családomtól és ez óriási áldozatokkal jár, azt hiszem igen.

A jelöltekre szavazni március végéig lehet. Jelenleg a lista élén dr. Szalai Zoltán főorvos, kézsebész, a traumatológia vezetője áll. A megyei kórházból további jelölt még dr. Gárdos László főorvos, a gyermekosztály vezetője, dr. Vajda György főorvos a szülészet – nőgyógyászati osztály vezetője és dr. Fenyősi Zoltán főorvos, aneszteziológus.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK